Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Snabbtester för hiv ger ofta falskt resultat

Publicerad: 7 augusti 2008, 12:45

Orala snabbtester för hiv ger oftare falskt positiva resultat än man tidigare trott. Åtminstone när de användes för att screena patienter på en akutmottagning.


I USA har sjukvården blivit flitigare att screena patienter för hiv, vilket har lett till en ökad användning av orala snabbtester på akutmottagningar. Testen har ansetts ha en sensitivitet och specificitet på över 99 procent.

Nu har forskare vid Brigham and Women s Hospital i Boston, USA, studerat hur tester av märket OraQuick verkligen fungerade när de användes på sjukhusets akutmottagning.

I studien ingick 849 patienter. Av dem hade 39 personer reaktiva testresultat. Men när resultatet kontrollerades med olika blodprover visade det sig att bara fem av dem verkligen var hiv-infekterade. 26 stycken var inte infekterade och åtta avböjde att få testet konfirmerat.

Forskarna konstaterar att testernas specificitet var lägre än man trott. Orala snabbtester kan visserligen identifiera patienter med ökad risk att vara hiv-infekterade. Men i en population med låg risk för hiv visar uppföljningen att de flesta med positiva orala testresultat inte är infekterade i verkligheten.

Studien publiceras i Annals of Internal Medicine. I en kommentar i tidskriften anser skribenterna att tidig upptäckt och behandling av hiv är så pass viktigt att screening på akutmottagningar ändå kan vara rätt strategi.

Annals of Internal Medicine 2008; 149: 153-160

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev