Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Snabbtester ska komplettera PCR-prov i primärvården

Publicerad: 26 november 2020, 14:04

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, från en tidigare pressträff.

Foto: Pontus Lundahl/TT


Snabbtesterna för covid-19 är så pass träffsäkra att de kan användas i större utsträckning i primärvården. Det anser Folkhälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln:

PrimärvårdDet nya coronavirusetCoronakrisenFolkhälsomyndighetenSKR

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Myndigheten har uppdaterat sin vägledning kring hur antigentester, så kallade snabbtester, kan användas för att påvisa höga halter av sars-cov-2. 

Enligt avdelningschef Karin Tegmark Wisell ska de test som används ha en känslighet på 80 procent och en träffsäkerhet för sars-cov-2 på 99 procent för att inte reagera på andra infektioner.

Testet ska då användas under de första fem dagarna med symtom och ger svar inom en halvtimme utan laboratorieanalys.

– Det stora värdet är snabbheten. Det kan användas i primärvården för att se om en person kan göra sitt besök, eller vid inläggning på sjukhus, säger Karin Tegmark Wisell till Dagens Medicin. 

Testerna ska användas av professionen och det ska vara ett ordnat införande. Snabbtester har varit efterfrågat från sjukvården. Men de kommer inte att ersätta PCR-test utan ska ses som ett komplement.

– Det är fortfarande trubbigt med en känslighet på 80 procent. För ett PCR-test räcker det med tio kopior av viruset, antigentestet kräver en miljon kopior, säger Karin Tegmark Wisell.

Det blir upp till varje enskild läkare att avgöra om snabbtestsvaret ska kompletteras med ett PCR-test också.

Vilka tester som kan användas avgörs av Läkemedelsverket. 

Beskedet från Folkhälsomyndigheten välkomnas av Sveriges Kommuner och Regioner. 

− Det är ett bra besked att vi nu får vägledning om snabbtester. Snabbtester kan vara ett bra komplement till PCR-testning, inte minst inom äldreomsorgen. Den överenskommelse vi har med regeringen om utökad testning och smittspårning öppnar för att inkludera ersättning för snabbtestning, där behöver vi nu snabbt komma vidare, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev