Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Socialstyrelsen och SMI i öppet bråk om svininfluensan

Publicerad: 5 maj 2009, 06:34

Socialstyrelsen och SMI i öppet bråk om svininfluensan

Foto: Lars-Erik Holm.

Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm anklagar Smittskyddsinstitutet för att försvåra svenska myndigheters arbete med situationen kring svininfluensan.


Bakgrunden till konflikten är att Smittskyddsinstitutet, SMI, avråder svenskar från att resa till Mexiko. Myndigheten gick ut med sin rekommendation sent på kvällen den 28 april.

Problemet i sammanhanget är att SMI och Socialstyrelsen hade enats om att inte utfärda några reserestriktioner under ett möte tidigare samma dag.

– När man gör det här utan att ha förberett de andra myndigheterna är det klart att man kastar grus i maskineriet för hela beredskapsmyndigheten, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm till Sveriges Televisions Rapport.

Rapport har även tagit del av ett e-postmeddelande som Lars-Erik Holm skickade till SMI efter att resevarningen utfärdats. Där anklagar han SMI för att utnyttja svininfluensan till att försöka stärka sin egen ställning.

SMI:s generaldirektör Ragnar Norrby anser att hans myndighet har hanterat situationen på ett korrekt sätt.

– Det är vi som går ut med resevarningar. Enligt det regelverk som funnits och som finns till dess att någon ändrar på det så är det Smittskyddsinstitutet som går ut med resevarningar, säger han till Rapport.

Relaterat material

Smittskyddsinstitutet avråder svenskar från resor till Mexiko

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev