Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Socialstyrelsen: Vanlig fetma inte riskgrupp

Publicerad: 30 april 2021, 06:24

”Vi har gått igenom den internationella forskningen och mycket talar för att redan ett bmi över 30 innebär en tydligt ökad risk för allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19”, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Socialstyrelsen har lämnat en uppdaterad rapport om coronavirusets riskgrupper till regeringen, skriver tidningen Vårdfokus.


Ämnen i artikeln:

Covid-19SocialstyrelsenI korthetFetma

I rapporten skriver Socialstyrelsen å ena sidan att fetma innebär en ökad risk för svår sjukdom vid covid-19. Å andra sidan kvarstår gränsen för att ingå i en riskgrupp vid ett kroppsmasseindex (bmi) på 40 eller mer – så kallad grav fetma.

Ett bmi på 35 eller mer innebär åtminstone fördubblad risk för allvarligt sjukdomsförlopp, uppger Socialstyrelsen i rapporten.

Läs mer: Individuella egenskaper tros bidra till superspridning

‒ Vi har gått igenom den internationella forskningen och mycket talar för att redan ett bmi över 30 innebär en tydligt ökad risk för allvarligt sjukdomsförlopp vid covid-19. Socialstyrelsens sammanvägda bedömning är dock att bmi 40 kvarstår som gränsvärde, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, till Vårdfokus.

Klassificeringen för fetma är ett bmi mellan 30 och 39,9.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev