Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Socialstyrelsen vill göra influensan anmälningspliktig

Publicerad: 6 maj 2009, 09:41

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Läkare kan redan i morgon, torsdag, bli skyldiga att anmäla misstänkta och konstaterade fall av svininfluensan.


Socialstyrelsen kommer i dag, onsdag, att kontakta regeringen för att den ska besluta att svininfluensan, A/H1N1, ska klassas som anmälningspliktig och allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Sådana beslut ska egentligen fattas av riksdagen, men regeringen kan göra det tillfälligt vilket väntas ske antingen i morgon eller torsdagen den 14 maj.

– Detta gör att vi kan få in sjukdomen i våra rutiner och övervaka den. Alla läkare blir skyldiga att undersöka och anmäla misstänkta och konstaterade fall till smittskyddsläkaren i sitt landsting och till Smittskyddsinstitutet, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Enligt honom är skillnaden för dem som arbetar i sjukvården inte så stor eftersom i stort sett allt som nu blir anmälningspliktigt redan anmäls på frivillig basis. Men genom anmälningsplikten ökar chanserna att myndigheterna kan ha god överblick över spridningen av svininfluensan. Skulle den utvecklas till en epidemi i Sverige faller den individuella anmälningsplikten bort.

– Då sitter man inte och räknar pinnar såhär. Då kan vi ju konstatera att vi har många sjuka människor att ta hand om, säger Johan Carlson.

Om anmälningsplikten inte påverkar arbetet i sjukvården kan den i stället ha betydelse för alla som förvärvsarbetar. Uppklassningen av svininfluensan till allmänfarlig och anmälningspliktig innebär nämligen att den som är, eller misstänks vara, smittad och inte kan arbeta får rätt till så kallad smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Relaterat material

Ständiga telefonmöten med ansvariga smittskyddsläkare

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev