Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Specifik vaccinleverans gav allergisk reaktion

Publicerad: 26 februari 2021, 10:02

Foto: Astra Zeneca

Västra Götalandsregionen pausar vaccinering med ett specifikt parti av Astra Zenecas vaccin.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Västra GötalandsregionenLäkemedelsverketI korthet

Detta efter att fem personer fått akuta allergiska reaktioner i samband med sin vaccination. Två av dem behövde sjukhusvård.

Kristine Rygge, regionens vaccinationssamordnare, säger att en vaccinatör ringde regionen i onsdags och berättade om vad som hade hänt.

– De hade haft ett fåtal allergiska reaktioner på ett av sina vaccinationsställen, säger hon.

De fem drabbade personerna fick hjälp på plats, men två av dem behövde åka till sjukhus för att få ytterligare vård.

Flera hundra vaccinerades

Kristine Rygge säger att flera hundra personer har vaccinerats med just det här partiet – eller batchen som det kallas på branschspråk – men att den här sortens reaktion endast har rapporterats på ett ställe under en dag.

Läkemedelsverket ska utreda händelsen. I väntan på den utredningen har regionen pausat användningen av det aktuella vaccinpartiet.

– Vi hoppas ju att Läkemedelsverkets utredning visar att detta inte relaterat till själva vaccinet, säger Kristine Rygge.

– Vad vi visste var det ingen av personerna som hade någon allergisk reaktion känd sedan innan. Det är besynnerligt att det uppstår på det sättet och därför var det viktigt för oss att undersöka det.

Kontaktar tillverkaren

Veronica Arthurson, chef för enheten för läkemedelssäkerhet på Läkemedelsverket, uppger i en skriftlig kommentar att utredningen bör gå fort.

”Läkemedelsverket har haft kontakt med tillverkaren och kommer nu skyndsamt att genomföra en utredning av eventuella kvalitetsdefekter av den aktuella batchen. Utredningen beräknas kunna ta ett par dagar. Anafylaxi och överkänslighetsreaktioner efter vaccination mot covid-19 är någonting som just nu tittas närmare på inom det EU-gemensamma läkemedelssäkerhetsarbetet”, skriver Veronica Arthurson.

Västra Götalandsregionen fortsätter övrig vaccinering, även med andra partier av Astra Zenecas vaccin.

Patrik Dokk/TT

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev