Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Spridningen av covid-19 ser ut att toppa i september

Publicerad: 22 augusti 2022, 14:06

Visir och munskydd på i vården av covid-19 patienter i fjol. Sjukhusinläggningarna bedöms av Folkhälsomyndigheten öka framöver.

Foto: Johan Nilsson/TT

Spridningen av covid-19 ökar och toppar sannolikt om en månad, bedömer Folkhälsomyndigheten i nya scenarier.


Ämnen i artikeln:

Covid-19CovidtestCovidvaccinFolkhälsomyndighetenToppnyheterToppnyheter infektion

”Det vi ser är att smittspridningen väntas öka fram till slutet av september. Hur hög toppen blir är svårt att säga, men det är osannolikt att den skulle nå samma nivåer som i januari och februari”, säger avdelningschef Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten, FHM, i ett pressmeddelande från myndigheten.

I rapporten presenterar analytikerna två olika utfall för de kommande tre månaderna, där omikronvarianten BA.5 helt antas dominera scenen. 

I scenario 0 kan nära 5 000 personer smittas dagligen, där nära 1 000 antas vara över 70 år, i månadsskiftet september/oktober.

I scenario 1 riskerar 7 000 personer smittas var dag, varav omkring 1 300 personer över 70 år, vid samma tidpunkt som ovan.

Samtidigt framgår det av rapporten att myndighetens scenarioberäkningar i fråga om antalet covidsmittade historiskt sett ofta överskridits i båda scenarierna.

Stora osäkerheter i underlaget

Myndigheten uppger också i sin rapport på måndagen att det råder stor osäkerhet kring utvecklingen av smittspridningen. Bland annat på grund av att provtagningsindikationen ändrats så att enbart ett mindre antal smittofall identifieras. Det finns därmed också osäkerhet kring hur stort mörkertalet är.

Dessa och andra faktorer gör scenarierna för den kommande tiden, som sträcker sig till den 20 november, mer osäkra jämfört med tidigare scenarier, uppger myndigheten.

Även belastningen inom sjukhusvården, inklusive intensivvården, väntas öka till ett 30-tal inläggningar per dag i slutet av september. Men även dessa siffror ska tolkas med försiktighet, uppmanar myndigheten.

”Det viktigaste är att personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre, vaccinerar sig med en påfyllnadsdos i höst för att minska risken för allvarlig sjukdom och död”, säger Sara Byfors.

Enligt Folkhälsomyndigheten föranleder den förväntade smittökningen dock inte införande av nya smittskyddsåtgärder.

Läs också: mRNA-vacciner mot covid-19 var säkra för gravida 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev