Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

ST-träffar för bättre samarbete vid stress

Publicerad: 16 Mars 2018, 14:14

Med bra kommunikation om patienterna på akuten kan många problem få sin lösning. Från vänster: Maria Lundberg, infektionsläkare, Matilda Annebäck, ST-kirurg och Katja Hanslin, ST-infektionsläkare.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

När akuten är full, det är trängsel på avdelningarna och stressen hög händer det att ingen specialitet tycker sig kunna ta ansvar för patienten. Kliniköverskridande utbildningsdagar för ST-läkare i Uppsala kan ändra på det.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetAkutsjukvård

Det hela är egentligen mycket enkelt, något som inte hindrat att kurstillfällena snabbt blivit populära bland ST-läkarna på Akademiska sjuk­huset i Region Uppsala.

– Det är fler och fler ST-läkare som ringer och vill vara med, som mest har vi varit 44 personer från sju olika specialiteter, säger Maria Lundberg, ST-studierektor på infektionskliniken, som tillsammans med Hella Hultin, ST-studierektor på kirurg­kliniken, tog initiativet till utbildningen.

Syftet är att skapa samsyn kring det gemensamma ansvaret för svårt sjuka patienter på akuten som be­höver läggas in. Genom att ST-läkarna får möjlighet att lära känna varandra kan de kommunicera och samarbeta bättre, är tanken – allt för patientens bästa.

Det är fler och fler ST-läkare som ringer och vill vara med. – Maria Lundberg, ST-studierektor på infektions­kliniken.

– Om man inte har en bra kommunikation när det är pressat och saknas platser är det lätt hänt att man skjuter över problemet till någon annan specialitet, säger Maria Lundberg.

Den första utbildningsdagen ägde rum i april förra året. Sedan dess har det blivit totalt fyra tillfällen. Varje gång diskuteras en speciell diagnos- och patientgrupp, senast var det allvarliga mjukdelsinfektioner. Efter tre korta föreläsningar ur olika specialisters synvinkel och en gemensam lunch, placeras ST-läkarna i blandade smågrupper och arbetar kring ett verkligt patientfall där något gick snett.

– Utifrån ett strukturerat underlag diskuterar de fallgroparna och vad som hade kunnat göras bättre. Sedan avslutar vi dagen med en stor diskussion tillsammans, säger Maria Lundberg.

Redan efter första utbildningstillfället fick studierektorerna kvitto på att det är rätt väg att gå, berättar hon. ST-läkare inom infektion och kirurgi hörde av sig och berättade hur bra de kunnat samarbeta kring en patient med kolit, tack vare kursdagen.

Det gav råg i ryggen, säger hon, liksom den fina kritik utbildningen fått i utvärderingarna varje gång.

Utbildningen är riktad mot ST-läkare som ingår i jourlinjer. Även underläkare har kunnat vara med i vissa fall.

Katja Hanslin är snart färdig infektionsspecialist och deltog under en av dagarna.

– Det var jättebra! När man är ST-läkare är man så fokuserad på sitt eget område och behöver se och höra hur andra gör. Som ST-läkare har man inte så mycket prestige, så det är bra att börja tidigt och få växa in i samarbetet.

När ST-läkarna lär känna var­and­ra är det lättare att ta tag i varandra i farten, påpekar hon.

– Omhändertagandet blir bättre och snabbare när vi samlas kring patienterna i stället för att bolla dem till varandra.

Hon vill verkligen rekommendera andra sjukhus att starta utbildningen, särskilt stora sjukhus där ST-läkarna sällan träffas naturligt annat än just på akuten.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev