Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Stabsläge och besöksrestriktioner i Norrbotten

Publicerad: 5 Januari 2017, 12:24

Piteå Älvdals sjukhus.

Foto: Peter Skaugvold/Bildbyrån

Influensaläget på sjukhusen i Norrbotten är mycket ansträngt och besöksrestriktioner har införts på samtliga. Sunderby sjukhus har varit i stabsläge i en vecka.


Ämnen i artikeln:

Norrbottens läns landstingSunderby sjukhus

Vinterkräksjukan och i synnerhet influensan har slagit hårt mot sjukhusen i Norrbotten. Anhöriga som vill besöka inneliggande patienter måste numer kontakta avdelningens personal för att ta reda på vilka restriktioner som gäller inför ett besök.

Avdelningarna fylls med influensapatienter, och personalen har också drabbats.

– Man funderar på att öppna platser som varit stängda över helgerna, men det är svårt att bemanna dem när personal drabbats, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare, och påpekar att somliga har fått arbeta dubbla pass för att klara situationen.

Han är inte nöjd med vaccinationsgraden som förra säsongen var 43 procent bland norrbottningarna i stort, och den verkar inte vara högre denna gång. Dessutom hade han hoppats att fler i personalen skulle ha vaccinerat sig.

– Vaccinationsgraden är inte så bra som man som smittskyddsläkare kan önska. Vi ligger lite under rikssnittet. Man hade kunnat minska belastningen betydligt om haft fler vaccinerade, både bland riskgrupper och i personalen.

Han berättar också att en del patienter har fått flytta mellan sjukhusen, men att det är ganska ovanligt.

– Gällivare och Kiruna är inte lika belastade. Men det är 30 mil dit, så man drar sig för att skicka patienter dit, säger Anders Nystedt, som själv befinner sig på högt belastade Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden.

Där har det rått stabsläge på akuten sedan 30 december och allmänheten uppmanas att uppsöka hälsocentraler om de inte är akut sjuka.

Är denna säsong extra svår?

– Det är svårt att sia. VI kommer att ha betydligt fler fall. Det ser ut som att vi når toppen om en vecka.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev