Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Stafylokocker orsakar 3 000 allvarliga infektioner om året

Publicerad: 15 december 2009, 10:05

Gula stafylokocker orsakar betydligt fler allvarliga infektioner än vad man tidigare trott.


Drygt 3000 svenskar insjuknar varje år i allvarliga infektioner orsakade av gula stafylokocker. Det visar den första riktiga genomgången av sjukdomsfall som gjorts i Sverige. Tidigare har man talat om ett lägre antal drabbade, drygt 2000.

– Infektion kan vara svår att upptäcka, eftersom den inte alltid ger någon feber. Nu när vi vet att den är så vanlig måste vi bli mer uppmärksamma på patienter som visar ospecifika tecken på infektion, som hög puls och ansträngd andning, säger läkaren Gunnar Jacobsson som gjort undersökningen i sitt avhandlingsarbete vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, enligt ett pressmeddelande.

En annan intressant upptäckt rör hur bakterien reagerar på antikroppar. Tidigare har vaccinering mot gula stafylokocker ansetts onödigt, eftersom de antikroppar som bildas inte kunnat skydda mot nya infektioner. Men avhandlingen visar att ett vaccin ändå kan ha en effekt.

– De patienter som hade lägre nivåer av antikroppar hade större risk att få ett komplicerat sjukdomsförlopp och avlida. Antikroppar verkar alltså ha en viss betydelse för kroppens försvar, och ett vaccin kanske inte vore helt verkningslöst, säger Gunnar Jacobsson i en kommentar.

Läs avhandlingen:

”Invasive Staphylococcus aureus infections” (i PDF-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev