Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stärkt bild för lovande ebolavaccin

Publicerad: 22 december 2016, 23:30

Det största ebolautbrottet i historien bröt ut i Västafrika 2013.

Foto: Thinkstock

Nya fynd ger stöd för att det experimentella vaccinet rVSV-ZEBOV skyddar mot det dödliga ebolaviruset, enligt en fas 3-studie i tidskriften Lancet.

Ämnen i artikeln:

EbolaLäkemedel

Maria Gustavsson

maria.gustavsson@dagensmedicin.se


rVSV-ZEBOV är en av de mest lovande vaccinkandidaterna mot ebola. Förra året kom studieresultat som pekade på att läkemedlet gav ett hundraprocentigt skydd, vilket Dagens Medicin uppmärksammade. Och nu kommer mer fullständig data från den studien.

Ett internationellt forskarlag har gjort en slutlig analys av en vaccination som skedde i Guinea, Västafrika, under 2015. Studien innefattar närmare 12 000 personer, varav fler än 5 800 deltagare fick en dos av läkemedlet. Uppföljningsperioden varade i tolv veckor.

Enligt resultaten sågs inga fall av ebola bland de vaccinerade efter tio dagar eller mer. För motsvarande period inträffade 23 ebolafall bland ovaccinerade personer. Dessa resultat går i linje med tidigare publicerad data som pekar på att rVSV-ZEBOV ger ett högeffektivt skydd på kort tid, skriver forskarna.

Ungefär hälften av de vaccinerade fick milda biverkningar strax efter vaccineringen, såsom huvudvärk och trötthet. 80 fall av negativa händelser rapporterades, varav endast två kopplades till läkemedlet.

I en ledarkommentar till studien skriver dock professor Thomas Geisbert, University of Texas Medical Branch at Galveston, att det finns en viktig obesvarad fråga om vaccinet: hur ser långtidseffekten ut? Han efterfrågar också om det går att förbättra vaccinets säkerhet utan att effekten försämras.

Det var för tre år sedan som det största ebolautbrottet i historien bröt ut i Västafrika, och fler än 11 000 personer dog. Ebolafall rapporterades även i Europa och USA.

I studien använde forskarna en så kallad ringvaccinering: så fort ett ebolafall identifierades spårades alla personer som varit i kontakt med patienten inom de närmsta tre veckorna. På så sätt skapades ”ringar” av människor. De lottades till att få vaccinet direkt eller med en fördröjning på 21 dagar. När forskarna fann att vaccinet hade en god effekt behövde ingen deltagare längre vänta på behandlingen. Studien är bland annat finansierad av Världshälsoorganisationen WHO.

Läs mer i abstract:

Ana Maria Henao-Restrepo med flera. Efficacy and effectiveness of an rVSV-vectored vaccine in preventing Ebola virus disease: final results from the Guinea ring vaccination, open-label, cluster-randomised trial (Ebola Ça Suffit!). The Lancet, publicerad online den 22 december 2016. Doi: 10.1016/ S0140-6736(16)32621-6

Relaterat material

Nya fynd kring omtalat ebolaläkemedel

Ebolautbrottet i Västafrika är över

Nytt vaccin mot ebola ger hopp

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev