Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stärkt samband mellan zikavirus och fosterskador

Publicerad: 7 mars 2016, 07:02

Foto: Thinkstock

En ny studie från USA och Brasilien stärker sambandet mellan zikaviruset och fosterskador. Men fortfarande väntas svar om omfattningen på viruset.


Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Studien är gjord av forskare från USA och Brasilien och har publicerats i den medicinska tidskriften The New England Journal of Medicine, skriver Reuters.

Studien är visserligen liten, gjord på 88 kvinnor i Brasilien, men resultatet är alarmerande. 29 procent av de gravida kvinnorna som deltog i studien, och som har smittats av zika, visade på allvarliga fosterskador. Några foster var dödfödda och andra visade tecken på bland annat nervskador och blindhet. Inga fosterskador hittades på de 16 kvinnor som testades negativt för zika.

Men det viktigaste just nu är inte alla studier som visar på sambandet mellan viruset och fosterskador, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det finns någon form av samband, men vi har däremot ingen aning om hur stora riskerna är och när i graviditeten man drabbas, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT och fortsätter:

– Det viktiga är att ta reda på hur starkt det är. Det är där som det kommer att bestämmas vilka insatser som är rimliga att göra, hur man ska göra dem och när man skyddas, säger han.

Region Jönköping har gått ut och avrått gravida kvinnor från att resa till områden där zikaviruset är utbrett. Men någon nationell avrådan är ännu inte aktuell, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vårt jobb är att hålla vården väl underrättad om hur kunskapsutvecklingen går framåt och där ligger den på samma nivå: det finns inget som talar för att det här ett större problem för folk i allmänhet. Men är man gravid eller tänker bli det så bör man prata igenom det med någon i sjukvården eller fundera igenom det själv tills, förhoppningsvis, kunskapssituationen blir tydlig, säger Tegnell.

Relaterat material

Zikavirus passerar till fostret

Zikavirus kopplas till svåra förlamningar

TT

Ämnen i artikeln:

Zikavirus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev