Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Staten betalar för vårdpersonalens snabbtester

Publicerad: 17 december 2020, 17:03

Snabbtester ska användas för att screena vårdpersonal.

Foto: Johan Nilsson/TT

Staten kommer att betala 300 kronor för varje antigentest som används inom äldreomsorgen eller sjukvården. Samtidigt uppdaterar Folkhälsomyndigheten sin vägledning om testerna.


Ämnen i artikeln:

SKRFolkhälsomyndighetenCovid-19

I slutet av november kom regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, överens om att antigentester, snabbtest, kan användas för att komplettera PCR-test i primärvården.

Nu är staten och SKR också överens om att regionerna får ersättning med 300 kronor per test under hela 2021. Men summan kan komma att omförhandlas, säger Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen hos SKR, till Dagens Medicin.

– Prisbilden har varit olika i de upphandlingar som gjorts och testerna har använts på lika olika sätt. Det har varit svårt för oss att få en korrekt kostnadsbild från regionerna. När fler kommit i gång får vi en bättre bild, men vi ville inte vänta utan sade ja till den här nivån tills vidare, säger hon. 

Snabbtesterna ska utföras av vårdpersonal och kan användas för att screena personal innan arbetspasset börjar.

– Flera regioner har redan påbörjat olika pilotprojekt och det är viktigt att Folkhälsomyndigheten har ett kunskapsunderlag som kommuner och regioner kan arbeta efter. Det är också en förutsättning för den här överenskommelsen, säger Marie Morell på en pressträff där överenskommelsen presenterades.

Karin Tegmark Wizell, avdelningschef vid Socialstyrelsen, poängterar att snabbtesterna ska göras av hälso- och sjukvårdspersonal för att utföras korrekt.

Enligt Folkhälsomyndighetens vägledning är testerna inte validerade för asymtomatiska personer. Ett negativt snabbtest kan inte heller utesluta en pågående covid-19-infektion, eftersom antigentesterna inte är lika känsliga som PCR-tester. 

Relaterat material

Här provtas all personal varje vecka för att hitta smitta

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev