Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stockholm beställer fyra miljoner vaccindoser

Publicerad: 18 juni 2009, 13:10

Foto: Centers for Disease Control and Prevention

Senast nu på måndag, den 22 juni, måste beställningen för vaccin mot den nya influensan A(H1N1) gå iväg, enligt avtalet. Annars blir det inget vaccin för Sveriges del.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Stockholms läns landsting har nu bestämt sig och beställer fyra miljoner doser av det vaccin som Glaxo Smithkline, GSK, enligt ett tidigare avtal ska tillverka till den svenska befolkningen. Det meddelade landstinget på eftermiddagen i dag, torsdag, i ett pressmeddelande.

Vaccinet ges i två doser per person, vilket innebär att det räcker till två miljoner stockholmare.

– Vi har räknat och det ska räcka, med viss marginal till och med. I vårt landsting är vi drygt 1,9 miljoner människor, säger Anders Fridell, presschef på Stockholms läns landsting.

Enligt det avtal som träffades med GSK i november 2007 måste Sverige komma med sin vaccinbeställning senast tio dagar efter det att Världshälsoorganisationen, WHO, deklarerar att det råder en pandemi. Detta gjorde WHO i fredags, den 12 juni, vilket innebär att Sveriges beställning måste vara företaget tillhanda senast den 22 juni, det vill säga nu på måndag.

Sedan sköter Stockholms läns landsting upphandlingen för hela landet.

– Hur många som inkommit redan vet jag inte, men många landsting sitter just nu och räknar för fullt. På måndag kommer allt att vara klart, försäkrar Anders Fridell.

Kostnaden för Stockholms fyra miljoner doser beräknas till 268 miljoner kronor och kommer – om allt går vägen – att vara tillgängligt under hösten.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev