fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstest

Publicerad: 14 juli 2020, 05:55

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Region Stockholm kommer att fortsätta erbjuda gratis antikroppstest för covid-19 även när ett miljonavtal med företaget Werlabs går ut. Andra aktörer kommer att sköta testningen, vilket Dagens Medicin berättade om i förra veckan.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmWerlabsKryDoktor.se

Under fyra veckor har företaget stått för en majoritet av testerna i regionen, men nu tas kapaciteten över av 80 provtagningsenheter på olika platser i Stockholms län, bland annat via Karolinska Universitetslaboratoriet.

– När vi satte i gång den storskaliga testningen så kom det en enorm efterfrågan och då stod Werlabs där med en tillgänglig kapacitet, och då tecknade vi avtal på 100 000 tester i en månads tid, säger Claes Ruth, chef för Karolinska universitetslaboratoriet och ansvarig för provtagningen för covid-19 i Region Stockholm.

Under tiden har regionen arbetat med att bygga upp sin egen provtagningskapacitet och nu sker ett samarbete med företagen Doktor.se, Kry, Synlab och Unilabs. De kostnadsfria testerna går fortsatt att boka via Vårdguiden 1177.

– Vi har eftersträvat att få lika villkor, så både Kry och Doktor.se jobbar i samma process och får samma ersättning och det tycker vi är rimligt i väntan på att vi gör en vanlig upphandling här direkt efter sommaren, säger Claes Ruth.

Werlabs erbjöds också en förlängning men där kom parterna inte överens, delvis eftersom företaget inte ville låta testningen ske helt via 1177 utan via sin egen tjänst, och delvis av kostnadsskäl, enligt Claes Ruth.

Direktupphandlingen med Werlabs på fyra veckor kostade 550 kronor per test, det vill säga 55 miljoner kronor för 100 000 tester.

– Det var ett ganska stort avtal med dem, det stämmer. Bakgrunden till det är att de stod med färdig kapacitet. Eftersom efterfrågan var så enormt hög behövde vi hjälp, säger Claes Ruth och tillägger att avtalet ingår i den statliga ersättningen.

Nu har regionen fått ned kostnaden med ungefär 100 kronor per test, vilket enligt Ruth innebär att man kommer spara 10 miljoner kronor på 100 000 test.

Werlabs vd Henrik Forsberg konstaterar att man inte enats om upplägget.

– Nu när vi inte har någon förlängning av avtalet på plats, samtidigt som vi måste ha kostnadstäckning, har vi inte möjlighet att hålla verksamheten öppen.

Förra veckan genomfördes cirka 50 000 serologiska antikroppstester i Region Stockholm. Avtalet med Werlabs löper ut den 20 juli. Den sista veckan i juli och i början av augusti tror Clas Ruth att man kommer testa mellan 40 000 och 60 000 personer i veckan.

– Jag hoppas verkligen att vi kommer att kunna tillgodose stockholmarnas behov av testning.

Antikroppstester kan genomföras av allmänheten även i andra regioner i Sverige, men för en kostnad. I Region Sörmland går ett antikroppstest att genomföra för en avgift på 470 kronor, i Uppsala är avgiften 200 kronor medan den i Västra Götalandsregionen väntas bli 160 kronor för allmänheten när testningen skalats upp ordentligt i september.

Relaterat material

Region Stockholm direktupphandlar prover och ökar labbkapacitet

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev