Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stockholm vill effektivisera covidvaccineringen

Publicerad: 9 april 2021, 14:20

Fler större vaccinmottagningar kommer att komplettera vårdcentralerna, uppgav Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Stockholm, på fredagens presskonferens om covidläget i regionen.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Vaccinplanen i Region Stockholm kastas nu om så att fler ska kunna få vaccin snabbare.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19Region StockholmFolkhälsomyndighetenAstra Zeneca

Flera nya större vaccinmottagningar kommer att komplettera vårdcentralerna, uppgav Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Stockholm, på fredagens presskonferens om covidläget i regionen. 

– De första öppnas på måndag och övriga öppnar sedan löpande från Norrtälje i norr, till Södertälje i söder.

Redan för ett par veckor sedan meddelande han på en annan presskonferens att vaccinstrategin i Stockholm kommer att läggas om på så vis att större vaccinationsmottagningar allt mer ska avlasta vårdcentralerna.  

Det är sammanlagt fem nya vaccinmottagningar som startar i Haninge, Johanneshov, Norrtälje, Kista och Odenplan. De kommer att drivas av de privata bolagen Vaccindirekt, Doktor24, VKS Healthcare, Prosalus och Werlabs.

I dag finns det redan fyra särskilda vaccinationsmottagningar vid sidan av vårdcentralerna som vaccinerar invpnare mot covid-19. Bland annat Vaccindirekts stora mottagning i Älvsjömässan.

En av orsakerna till att vaccinplanen läggs om är de minskade vaccinleveranserna, förklarade Magnus Thyberg tidigare i veckan för Dagens Medicin.

– Vår vaccinplan byggde på vårdvalsorganisationen, där uppåt 400 vaccinationsmottagningar och enheter, ingick. Men när vi då såg hur lite vaccin vi skulle få april, maj och juni såg vi att vi vaccindoserna skulle spridas ut för tunt per vårdcentral för att det skulle fungera.

 Nyordningen innebär att Region Stockholm kommer att få större kapacitet.

 – När vaccinleveranserna är som de är, så bedömer vi att det här är det effektivaste sättet att åstadkomma snabb vaccinering. För vi kan då ha rejält vaccin på dessa ställen och vi kan även säkra vaccinationer under juli och augusti.

Magnus Thyberg uppger att det var osäkert om vårdvalsavtalen skulle fungera under den kommande semesterperioden, eftersom kravet på exempelvis på öppethållande då var svagare.

– I början var det inte något problem eftersom vi trodde att vi skulle vaccinera alla före semesterperioden, säger Magnus Thyberg.

Stockholm hoppas nu också att få en ökad andel vaccin via Folkhälsomyndigheten som fördelar leveranserna över landet, uppgav han under fredagen.

Hittills har regionen fått 18 procent av landets totala vaccinleveranser på grund av att Stockholm har en lägre andel äldre över 65 år jämfört med andra regioner. Men nu räknar man med att Folkhälsomyndigheten ska se till andelen i befolkningen som är över 18 år och upp till 59 år. Det skulle innebära att Stockholm i stället får 24 procent av leveranserna.

I veckan öppnade regionen för 70-plussare att vaccinera sig mot covid-19. Och redan om en dryg vecka ska man kunna erbjuda 65-plussare vaccin. Vecka 17 inleds fas 3, då stockholmare över 60 år samt medicinska riskgrupper ska börja få vaccin.

Enligt länets vaccinsamordnare kommer den breda allmänheten över 18 år, som ingår i fas 4, att börja kunna boka in vaccintider från och med vecka 19 – i alla fall om vaccinprognoserna håller vad de nu lovar.

Folkhälsomyndigheten meddelande nyligen att regionerna själva får avgöra prioritetsordningen i fas 4. Men exakt hur den kommer att se ut i Stockholm har regionen ännu inte landat i, uppger Magnus Thyberg. 

 – Vi har inte riktigt bestämt hur vi kommer att göra för det blir ju fråga om olika avvägningar samtidigt som vi behöver få en effektiv vaccination. Det senare blir ju en viktig faktor. Men vi lär oss nu mycket när vi vaccinerar större grupper i fas 2.

När det gäller turbulensen kring läkemedelsbolaget Astra Zenecas covidvaccin, påpekar han att Stockholm räknat med att bolagets vaccin skulle utgöra en dominerande andel av totalen. Nu är leveranserna mer än halverade både under det första och det andra kvartalet 2021 och vaccinet får i nuläget bara ges till invånare över 65 år.

På fredagen hade nära 370 000 doser getts i länet. Sammanlagt ska cirka 1,8 miljoner stockholmare erbjudas vaccin framöver, vilket innebär att det kan behövas uppemot 3,6 miljoner doser. 

Fotnot: Artikeln är uppdaterad med nya detaljer kring de nya vaccinationsmottagningarna.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Monica Kleja

Reporter

monica.kleja@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev