tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stockholmare ska bekräfta smittspårning i app

Publicerad: 20 juli 2020, 08:58

Stockholmare som testats positivt för covid-19 ska bocka av i regionens app att smittspårning har genomförts. Foto: Anna Svanberg/Bildbyrån

Smittskyddet i Region Stockholm vill att den som testats positivt för covid-19 själv smittspårar – och bekräftar i en app att smittspårningen är genomförd. Fast det blir inget straff för den som inte följer uppmaningen.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Stockholm

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Stockholmare som beställt coronatest via 1177.se och får ett positivt svar ska själva kontakta personer de kan ha smittat. Sedan förra veckan ska de också meddela i regionens app Alltid öppet när det gjort. Syftet är att bryta smittkedjor.

Den som inte gör det kan bli kontaktad av regionens smittspårningssupport. Fast något straff väntar inte den som inte samarbetar.

– Det finns inga rättsliga påföljder för den som inte vill samarbeta med regionen i smittspårningsarbetet, men vi utgår ifrån att den som tagit ett test gjort det för att hjälpa till att minska smittspridningen och skydda sina medmänniskor, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

Hur säkerställs att smittade verkligen smittspårar och inte bara fyller i appen att det är gjort? Går det att fuska?

– I grunden litar vården på att personer som testats positivt för covid-19 gör vad som förväntas av dem. Vi tror att de allra flesta som får ett positivt provsvar informerar andra de varit i kontakt med för att de ska få en möjlighet att testa sig, säger Per Follin.

De nya rutinerna gäller enbart invånare som beställer ett test via 1177. För de som provtas på sjukhus eller vårdcentral är det behandlande läkare som ansvarar för att smittspårningen blir gjord. För äldreboenden finns även smittspårningsteam.

Relaterat material

Region Stockholm direktupphandlar prover och ökar labbkapacitet

Stockholm fortsätter med gratis antikroppstest

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev