Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stockholmsungdomar kan boka vaccination i Alltid Öppet-appen

Publicerad: 5 augusti 2021, 09:24

Personer födda 2005 eller tidigare kan på vissa håll redan nu boka tid för vaccination mot covid-19. Stockholmsungdomarna får vänta några dagar till.

Foto: Jessica Gow/TT

Stockholmare födda 2005 eller tidigare kommer att kunna boka vaccination mot covid-19 i Alltid Öppet-appen. På flera håll i landet kan ungdomar redan nu boka tid för vaccination.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion StockholmRegion UppsalaRegion SkåneRegion NorrbottenRegion Jämtland Härjedalen

För 16- och 17-åringarna i Stockholm blir det möjligt från och med den 9 augusti. Och trots att det varit problematiskt för barn över tolv år och deras vårdnadshavare att boka tid för provtagning för covid-19 i appen, ska ungdomarna nu ändå kunna boka vaccination själva i appen. Det meddelar regionen. 

Läs också: Vaccination för skånska ungdomar startar i dag 

Rent formellt krävs att vårdnadshavare ger sitt samtycke till att ungdomar vaccineras, men om en underskriven blankett saknas görs en så kallad mognadsbedömning på plats i samband med vaccinationen. Generellt bedöms individer födda 2005 eller tidigare som tillräckligt mogna för att själva ta beslut om vaccinering. 

Vad vårdgivarens mognadsbedömning består av framgår av ett dokument från Region Jämtland Härjedalen som Dagens Medicin tagit del av. Enligt rutinen som upprättats ska bedömningen baseras på att personen bokat tid för vaccination eller kommer in på en drop in-tid, att personen kan uppge namn och personnummer samt har fyllt i hälsodeklarationen. Därutöver krävs att personer kan följa mottagningens direktiv, exempelvis att bära munskydd. Det ska också vara tydligt att personen vill vaccinera sig och att hen förstått frågorna i hälsodeklarationen samt informationen om vaccinet, bland annat vad man ska göra vid misstänkta biverkningar. Samtliga kriterier måste vara uppfyllda för att personen ska bedömas som tillräckligt mogen. 

Läs också: Distriktssköterskor får ordinera vaccin till barn

Det är olika på olika håll i landet huruvida 16- och 17-åringar redan nu kan boka tid för vaccin, eller om de får vänta ytterligare några dagar. I Region Uppsala började kallelser skickas ut redan i mitten av juli, men själva vaccinationstiderna börjar i nästa vecka. I går inledde Region Skåne vaccinationerna för åldersgruppen och i dag, den 5 augusti klockan 13, öppnar tidbokningen för de drygt 6 000 16- och 17-åringarna i Region Norrbotten.  

Vaccin till ungdomar

Folkhälsomyndigheten beslutade i juni att personer som är som är födda 2005 eller tidigare, det vill säga som är 16 och 17 år, ska erbjudas vaccination mot covid-19. 

 

Vaccinet som dessa personer får är Pfizer/BioNTechs vaccin, som är godkänt för barn från tolv år.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev