Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stor frustration när vaccinationsbesked dröjer

Publicerad: 30 maj 2018, 04:00

Utredningar får göras om när kunskapsunderlaget hinner bli inaktuellt.

Foto: Thinkstock

När socialdepartementet inte tar beslut om vilka vaccinationer som ska ingå i allmänna program hinner kunskapsunderlaget bli inaktuellt. Både ineffektivt och dyrt, anser smittskyddsläkare.


Ämnen i artikeln:

VaccinStrandhäll

– Det skapar både oro och frustration bland oss smittskyddsläkare när vi inte vet hur lång tid det kommer att ta innan vi får besked. Det blir en väldigt icke-transparent process, säger Helena Hervius Askling, smittskyddsläkare i Sörmland.

Hon representerar Smittskyddsläkarföreningen i Folkhälsomyndighetens referensgrupp för allmänna vaccinationsprogram. Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att ta fram underlag till regeringens beslut om vilka sjukdomar som ska omfattas av de nationella vaccinationsprogrammen.

Sedan ansvaret för besluten flyttades från Socialstyrelsen till regeringen 2013, har sex sådana utredningar med förslag lämnats från Folkhälsomyndigheten. Hittills har regeringen bara fattat beslut i ett av dessa – om att vaccination mot hepatit B inte ska ingå i barnvaccinationsprogrammet. Regeringen har också kommit med en avisering om att de vill att vaccin mot rota­virus ska ingå i samma program.

Några ärenden har legat på social­departementets bord i över två år. Det handlar om att vaccin mot säsongsinfluensa, pneumokocker, tuberkulos och hepatit B bör ges till alla i vissa riskgrupper.

– Det blir en samhällsförlust när man lägger ner tid och pengar på att låta experter ta fram beslutsunderlag och sedan bara låter det ligga. I fallet med pneumokocker så måste Folkhälsomyndigheten nu uppdatera underlaget eftersom det hunnit bli inaktuellt.

Förklaringen ligger i att olika typer av pneumokockbakterier förekommer i befolkningen. Det i kombination med att nya vaccin utvecklas gör att kunskaps­under­laget måste revideras.

I väntan på att centrala beslut ska fattas börjar regioner och landsting nu ta fram egna lösningar. I Västra Götalandsregionen har man nyligen fattat beslut om att göra en egen hälsoekonomisk analys om vaccin mot pneumokocker och säsongs­influensa för vissa riskgrupper.

– Bakgrunden är att vi har sett en ökning av antalet TBE-fall och ville undersöka möjligheten med vaccination och då passar vi på att även titta på de andra två. Helst vill vi avvakta ett regeringsbeslut men det är frustrerande att vi inte vet vad som händer där. Nu gör vi det själva i stället, säger Jonas Andersson (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Precis som med vaccin mot säsongsinfluensa så varierar det över landet var man erbjuds gratis skydd mot pneumokocker. I bland annat Stockholm, Skåne och Gävle­borg är det gratis medan priset i andra regioner och landsting varierar mellan 200 och 495 kronor, enligt en genomgång SVT gjort.

Detta är något som Helena Hervius Askling menar diskuteras flitigt i Smittskyddsläkarföreningen:

– Vi inom landstingen vill inte gå i otakt med varandra. Men vet man att det finns vaccinationer som kan skydda befolkningen men inte vet när i tiden det kommer besked så blir det komplicerat, då blir det tyvärr olika på olika platser. Detta borde förstås samordnas och vara lika för alla i Sverige, säger hon.

När Dagens Medicin ställer frågan till socialminister Annika Strandhäll (S) ger hon beskedet via mejl att det handlar om stora beslut och därför tar tid.

– Det är självklart att tillgången till vaccin ska vara jämlik över landet. Det är också så klart bra när beslut går fort, däremot är det inte alltid verkligheten i beredningen av den här typen av frågor, svarar Annika Strandhäll.

Färdiga utredningar som väntar på beslut

Vaccination av pojkar mot hpv. Lämnad till regeringen september 2017.

Vaccin mot säsongsinfluensa, pneumokocker, tuberkulos och hepatit B till alla i vissa riskgrupper. Lämnad till regeringen april 2016.

Petra Hedbom

Teamledare

petra.hedbom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

VaccinStrandhäll

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev