Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Stor oro — trots framsteg mot malaria

Publicerad: 23 April 2015, 14:37

Trots en rad framsteg ser både FN och WHO stora problem i kampen mot malaria. Inte minst på grund av att de mest effektiva medicinerna är på väg att bli verkningslösa.


Antalet fall av malaria har minskat med 30 procent och antalet dödsfall med hela 40 procent mellan år 2000 och 2013. Ändå kräver sjukdomen fortfarande runt 600 000 människors liv varje år.

Det konstaterar Förenta Nationerna (FN) och Världshälsoorganisationen (WHO) när de båda organisationerna möttes i Genève i hopp om att öka ansträngningarna mot den fruktade sjukdomen.

– Av de 106 länder som hade smittspridning av malaria år 2000, har 13 stycken reducerat antalet lokala fall till noll samtidigt som fyra länder rapporterar färre än tio fall per år, säger Richard Cibulskis, samordnare för WHO:s globala malariaprogram, i en kommentar.

Trots framgångarna finns problem. Tillgången på mediciner och behandlade insektsnät är fortfarande, på sina håll, skrämmande låg. Exempelvis bor 278 miljoner afrikaner fortfarande i hushåll utan skyddsnät.

Ett annat orosmoln är en växande motståndskraft mot de mest effektiva medicinerna.

I flera länder i Sydostasien har parasiten utvecklat resistens mot den mest effektiva medicinen av dem alla, artemisinin. En studie, nyligen publicerad The Lancet Infectious Diseases, visade att resistenta parasiter finns även i Burma, nära den indiska gränsen.

Positivt är att tillgången till snabba diagnostiska tester ökat dramatiskt. År 2013 såldes 319 miljoner sådana tester, som kostar några kronor styck, vilket ska jämföras med de 46 miljoner som såldes fem år tidigare.

WHO konstaterar samtidigt att hälften av de 5,1 miljarder dollar som krävs varje år för att bekämpa sjukdomen saknas, en kostnad som beräknas ha ökat till 9 miljarder dollar, motsvarande drygt 77 miljarder kronor år 2030.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev