Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stora regionala skillnader i vaccinationstäckning

Publicerad: 6 augusti 2021, 10:55

Region Stockholms vaccinationssamordnare Magnus Thyberg betonar att det krävs två doser för at få ett riktigt bra skydd mot deltavarianten.

Foto: Claudio Bresciani/TT, Getty Images, Johan Nilsson/TT

Andelen färdigvaccinerade varierar stort mellan olika delar av landet.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Covidvaccin

I åldersgruppen 40-49 år har regionerna fram till och med förra veckan haft olika framgång med att få befolkningen fullvaccinerad. Bäst har man lyckats i Örebro och Uppsala, där 64 respektive 60 procent hade fått sina bägge doser. Lägst andel fullvaccinerade hade Gotland, med bara 22 procent fullvaccinerade i åldersgruppen, och Kronoberg och Västernorrland med 27 procent. 

Läs mer: Uppsalas vaccinerbjudande lockar stockholmare 

Men tittar man på siffrorna för hur många som fått en dos, talar statistiken för att regionerna inom kort kommer att få en betydligt högre andel fullvaccinerade. På Gotland hade 83 procent av 40-49-åringarna fått en dos, och Kronoberg och Västernorrland 76 respektive 82 procent. Folkhälsomyndighetens prognos är att alla vuxna ska ha erbjudits minst en dos senast den 19 september.

När det gäller de yngsta vuxna, 18-29-åringarna, är skillnaderna också relativt stora när man ser på andelen som fått två doser. Östergötland, Västerbotten och Värmland hade alla över 15 procents täckning, medan stortstadsregionerna ligger efter. I Stockholm var bara 7 procent i gruppen fullvaccinerad, i Västra Götaland 9 procent och i Skåne 11 procent. 

Men även där är hela landet på god väg mot en högre vaccinationstäckning. I samtliga regioner har över 50 procent i åldersgruppen tagit emot minst en spruta. 

Samtidigt görs ansträngningar för att nå de ovaccinerade och tillgången på vaccin fortsätter att vara god. I Skåne öppnar tre mottagningar, i Kristianstad, Malmö och Helsingborg, i dag fredag drop in-vaccination för dem som inte fått sin första dos. 

Läs mer: Snapchat och vykort ska locka unga att vaccinera sig 

I Västra Götaland börjar man se resultat av riktade insatser mot områden där vaccinationstäckningen varit låg, meddelar regionen i ett pressmeddelande. I Stockholm finns gott om vaccinationstider. 

Samtidigt fortsätter smittspridningen att öka, i Stockholm för sjätte veckan i rad. Nationellt var antalet nya bekräftade fall under förra veckan 30 procent fler jämfört med veckan innan. Även antalet inlagda patienter med covid-19 ökar, och var i mitten på denna vecka totalt 47 på stockholmssjukhusen. I Västra Götalandsregionen var antalet 33. I den tredje storstadsregionen, Skåne, vårdades tio patienter, varav fem på iva. Under förra veckan rapporterades nyinlagda patienter med covid-19 i fyra regioner, Skåne, Halland, Östergötland och Stockholm. 

– Det är extra angeläget att invånarna vaccinerar sig med två doser när smittspridningen nu ökar och domineras av deltavarianten. Mot deltavarianten krävs två doser för att få ett riktigt bra skydd mot allvarlig sjukdom. Därför är det angeläget att så många som möjligt vaccinerar sig och därmed kraftigt minskar risken att bli svårt sjuk till följd av covid-19. Vi vill inte att ännu fler covidpatienter ska tvingas läggas in för vård på våra sjukhus igen, säger Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Covidvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev