Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stora skillnader i sjukvården

Publicerad: 6 oktober 2008, 11:49

Kvaliteten på vården skiljer sig fortfarande mycket åt mellan olika landsting. Det visar Socialstyrelsens och SKL:s öppna jämförelse som presenteras i dag, måndag.


Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, har granskat vården i landstingen och regionerna för tredje gången.

Sammanställningen visar bland annat att dödligheten vid stroke, hjärtinfarkt och bröstcancer är på väg ned. På minussidan konstateras att antibiotikaanvändningen fortfarande är för hög.

Socialstyrelsens och SKL:s rapport visar även att det är stor skillnad på vilken vård som landets invånare erbjuds. Variationerna syns både i jämförelserna mellan landstingen och mellan olika grupper i samhället.

- Det är glädjande att rapporten visar på förbättrade resultat för flera stora patientgrupper inom exempelvis hjärt- och strokeområdet. Mindre positivt är att vi ser vissa skillnader i vården utifrån patienters utbildningsnivå och födelseland. Patientens bakgrund ska inte ha någon betydelse för hur tillgänglig vården är eller hur bra resultat som nås, säger Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm i en kommentar.

Läs rapporten:

Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev