Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Större nytta med mässlingsvaccination än vad man tidigare trott

Publicerad: 8 maj 2015, 09:26

Foto: Thinkstock

Så mycket som hälften av barnadödligheten i infektioner i upp till tre år efter mässlingsutbrott kan bero på att mässlingsviruset orsakar en långvarig minnesförlust i immunförsvaret. Det visar en studie i England, Wales, USA och Danmark.


Studien, som publicerats i tidskriften Science, har sammanställ befolkningsdata från England, Wales, USA och Danmark före och efter det att massvaccinering mot mässling genomfördes i länderna. Bland barn verkar det finnas ett samband mellan mässlingsutbrott och ökad dödlighet i infektionssjukdomar i upp till tre år efter utbrottet. Forskarna beräknar att mässlingsinfektioner kan ha stått för så mycket som hälften av all infektionsrelaterad barnadödlighet i de fyra länderna, innan allmänna vaccinationer infördes.

Mässlingsviruset gör att kroppens immunförsvar tappar minnet och inte känner igen infektioner som individen tidigare haft ett skydd mot. Hypotesen är att mässlingsinfektionen orsakar en minnesförlust i immunförsvaret genom att de befintliga minnescellerna i immunförsvaret ersätts med mässlingsminnesceller, som inte reagerar på andra infektioner. Det har man sett i tidigare studier på apor.

Forskarna anser att deras resultat ger ytterligare bevis för hur viktig mässlingsvaccination är för en befolkning. Detta särskilt med tanke på den utbredda skepsis mot vaccination som finns bland föräldrar i den rika delen av världen, där mässling ofta uppfattas som en ofarlig barnsjukdom.

Här kan du läsa abstract till studien:

Michael Mina med flera. Long-term measles-induced immunomodulation increases overall childhood infectious disease mortality. Science, Vol. 348 no. 6235 pp. 694-699. 8 maj 2015. DOI: 10.1126/science.aaa3662.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev