Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Stort utbrott av ehec

Publicerad: 14 augusti 2018, 12:47

Foto: Thinkstock

Antalet ehec-infektioner har ökat sedan i juli och enligt Folkhälsomyndigheten rör det sig om ett nationellt utbrott.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

– Vi har konstaterat ett 50-tal fall, men det kommer att bli fler. Det här är ett större samlat utbrott än vi haft på väldigt länge, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Tarmbakterien ehec kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt.

– Det är en säsongssjuka som främst sprids på sommaren. Bakterien finns i huvudsak hos djur, bland annat kor, som sedan sprids till människor via livsmedel som köttfärs eller grönsaker som smittats av koavföring, säger Tegnell.

Bland det 50-tal som smittats finns både barn och vuxna, och ytterligare ett 50-tal personer misstänks vara drabbade.

– Det är svårt att veta varför utbrottet är så stort nu. Folk är ju ute på sommaren och vattenbristen kan påverka. Men när utbrottet väl är igång är det mycket annat som gör att det kan fortsätta, så värmen spelar inte så stor roll, säger Anders Tegnell.

En sammanställning av inrapporterade fall visar att majoriteten av de smittade kommer från Uppsala län och Västra Götaland. Eftersom den aktuella typen av ehec har spridit sig till olika delar av landet tror Folkhälsomyndigheten att det rör sig om en livsmedelsburen smitta. Lokalt tror man även att smittan kan ha överförts från person till person via badvatten.

Berörda smittskyddsenheter, kommuner samt Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar nu för att utreda utbrottet och framför allt försöka identifiera smittkällan och förhindra fortsatt spridning.

– Vi intervjuar de insjuknade, letar bland deras livsmedel och testar dessa, och går till tillverkarna för att försöka spåra ett möjligt ursprung via de vägar vi normalt vet att ehec sprider sig, säger Anders Tegnell.

TT

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev