Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Studie: Covid kopplas till överdödlighet på boenden

Publicerad: 28 juni 2021, 10:15

Högre risk att dö i förtid för covidsjuka på särskilda boenden, det pekar en svensk registerstudie på.

Foto: Mostphotos

Demenssjukdom, njursjukdom och nedsatt gångförmåga är några av faktorerna som tycks öka risken att dö efter covidsmitta på särskilda boenden.


Ämnen i artikeln:

Umeå universitetCovid-19Demens

Det är resultaten från en svensk registerstudie.

Fyra av tio med covid-19 på särskilda boenden, bland annat äldreboenden, avled inom en månad från det att de bekräftats smittade. Dödligheten var sju gånger högre bland de insjuknande än bland boende utan smitta.

– Det verkar alltså som att många skulle ha levt längre om de inte hade blivit smittade. Det är viktigt att lyfta, säger Marcel Ballin, doktorand i geriatrik och huvudförfattare till studien, där cirka 7 400 personer ingick.

– En del människor tror kanske att den höga dödligheten i den här gruppen beror på att de är gamla och sköra, att de skulle ha dött oavsett. Men resultaten visar att det inte förefaller vara så. Det verkar som att folk har dött i förtid just på grund av covid-19, säger han.

Läs också: ”Varje kommun måste ha en medicinskt ansvarig läkare”

Studien är baserad på det nationella kvalitetsregistret Senior alert och utgick från personer som registrerats där under 2019 och 2020 och som bodde på ett särskilt boende. Av dessa valde forskarna ut samtliga med konstaterad covid-19 till och med september 2020.

Forskarna jämförde individer som insjuknat i covid-19 med kontroller som inte var smittade. 

Studien pekar på flera riskfaktorer som kan kopplas till ökad risk att dö. Neuropsykologiska tillstånd sticker ut som en av de starkaste.

Till exempel löpte en 90-årig man med allvarlig form av demenssjukdom eller depression nästan 50 procent risk att dö inom 30 dagar efter att ha bekräftats smittad med covid-19, jämfört med 30 procents risk för en jämngammal man utan demenssjukdom eller depression.

– Vi ville inte bara titta på äldre på särskilda boenden som helhet, utan dessutom undersöka om det finns grupper som löper extra stor risk, säger Marcel Ballin.

Nedsatt gångförmåga, diabetes, njursjukdom och inkontinens är, vid sidan av hög ålder, manligt kön och neuropsykologiska sjukdomar, faktorer som i materialet kopplas till en ökad risk för tidig bortgång i covid-19. Dessa tillstånd är vanligt förekommande bland äldre på särskilda boenden.

– Tre av fyra i studien hade någon form av neuropsykologiskt tillstånd, säger Marcel Ballin.

Drygt 70 procent av alla covid-19 fall på särskilda boenden i hela Sverige vid den tiden omfattades av materialet. Varje fall matchades sedan gentemot kontrollpersoner som inte fått covid-19 men som hade en jämförbar riskprofil baserat på 31 olika riskfaktorer, inklusive ålder och kön.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of the American Medical Directors Association.

TT/Dagens Medicin

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev