Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Studie: Halverad halsflusskur ger samma effekt

Publicerad: 16 april 2019, 13:47

Foto: Thinkstock

En penicillinkur som ges mot halsfluss i fem dagar i stället för den vanligtvis rekommenderade 10-dagarskuren ger likvärdig effekt.


Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Det visar en studie som gjorts av Folkhälsomyndigheten på uppdrag av regeringen, i syfte att hitta nya vägar för att minska överdriven eller felaktig antibiotikaanvändning.

– Studien bidrar med ökad kunskap som är viktig, och som kan användas när nya behandlingsrekommendationer ska tas fram, säger Gunilla Skoog Ståhlgren, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Studien pågick mellan september 2015 och juni 2018, och genomfördes på 433 patienter i olika åldrar vid 17 olika vårdcentraler i Skåne, Kronoberg, Västra Götaland och Sörmland.

Samtliga patienter i studien hade tydliga symtom på halsfluss och streptokocker i halsen, och fördelades slumpvis till att antingen ta penicillin fyra gånger om dagen i fem dagar eller den vanliga kuren på tre gånger om dagen i tio dagar.

Resultatet presenterades nyligen vid en vetenskapskonferens i Amsterdam, och ”visar att 5-dagarskuren inte hade en sämre effekt mot halsfluss jämfört med 10-dagarskuren”, skriver Folkhälsomyndigheten.

TT

Ämnen i artikeln:

Folkhälsomyndigheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev