Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Studie indikerar möjliga långtidssymtom efter mild covid-19

Publicerad: 24 juni 2021, 04:00

Förekomsten av utmattning efter covid-19 anser forskarna bakom studien vara ”slående”.

Foto: Getty Images

Hälften av unga norrmän som varit isolerade i hemmet på grund av covid-19 hade något bestående symtom efter ett halvår, enligt en studie i Nature Medicine.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Medicinska nyheter

Det är forskare vid universitetet i Bergen som följt upp 312 patienter som drabbats av covid-19 under den första vågen. Deltagarna motsvarar 82 procent av kända covidfall under den aktuella perioden i den norska staden, både personer som vårdats på sjukhus och i hemmet. 

Efter sex månader hade 61 procent av samtliga deltagare något av elva möjliga symtom, såsom störd smak och lukt, utmattning, andningssvårigheter, koncentrationssvårigheter och minnesproblem. Det vanligaste var utmattning, vilket förekom hos 37 procent av studiepersonerna.

Läs också: Primärvården får checklista för långtids-covid 

Risken för att ha symtom ökade med allvarlighetsgraden på den initiala sjukdomen, nivån på antikroppar mot sars-cov-2 samt förekomst av eventuell underliggande lungsjukdom. 

Forskarna lyfter fram att deras studieupplägg är nytt, sett till att de också följt upp patienter med förhållandevis mild covid-19. 

Bland patienter i åldern 16 till 30 år som varit isolerade i hemmet hade drygt hälften av de 61 deltagarna något symtom efter sex månader. Vanligast var bortfall av smak och lukt, vilket förekom hos 28 procent. 

I den allra yngsta åldersgruppen med mild covid-19, upp till 15 år, var det bara 13 procent som rapporterat något symtom efter sex månader. 

Forskarna anger att de små undergrupperna i studien är en begränsning och att resultaten behöver bekräftas i andra studier. En annan begränsning, som forskarna däremot inte tar upp, är att studien inte har en kontrollgrupp. Hur vanliga de aktuella symtomen är i normalbefolkningen diskuterar de knappt, men de anger att utmattning förefaller vanligare efter covid-19 än efter andra vanliga infektionssjukdomar. 

Läs hela originalstudien:

Bjørn Blomberg med flera. Long COVID in a prospective cohort of home-isolated patients. Nature Medicine, publicerad online den 23 juni 2021. DOI: 10.1038/s41591-021-01433-3 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning

 

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Medicinska nyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev