Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Studie kan bana väg för profylaxbehandling av hiv

Publicerad: 23 November 2010, 13:00

Studie kan bana väg för profylaxbehandling av hiv

Daglig behandling med två antiretrovirala läkemedel nästan halverade risken för hiv-smitta bland män som har sex med män. Men skyddseffekten var lägre än väntat.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Bromsläkemedel mot hiv kan hålla infektionen under kontroll hos redan smittade personer. Nu visar ett internationellt forskarlag för första gången att behandlingen också kan skydda friska individer med annars förhållandevis hög risk att bli smittade.

Totalt 2 499 män som har sex med män lottades till att antingen dagligen få en kombinationsbehandling med de antiretrovirala läkemedlen emtricitabin och tenofovir eller placebo.

Samtliga deltagare fick gratis kondomer och rådgivning om hur man minimerar risk för hiv-smitta.

Efter i median 1,2 års uppföljning hade 2,9 procent av deltagarna i behandlingsgruppen blivit infekterade med hiv.

Motsvarande siffra i kontrollgruppen var 5,1 procent, vilket gav en relativ riskminskning i interventionsgruppen på 44 procent.

Skyddseffekten var mindre än vad forskarna trodde innan studien, vilket de bland annat förklarar med att följsamheten till behandlingen var lägre än väntat.

Eric Sandström, som är överläkare vid Venhälsan på Södersjukhuset, betraktar ändå studien som en ”världsnyhet” inom hiv-forskningen.

– Profylaxbehandling kan vara ett viktigt alternativ för selekterade grupper med hög risk för smitta. Men det återstår flera frågor att lösa innan detta eventuellt kan bli en rutinbehandling, till exempel hur man optimerar följsamheten och minimerar risken för resistensutveckling, säger han.

Den aktuella studien publiceras i dag, tisdag, online i tidskriften New England Journal of Medicine. Deltagarna i studien kom från Peru, Ecuador, Brasilien, USA, Sydafrika och Thailand.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, publicerad online den 23 november 2010

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev