Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Studie väcker hoppet om att finna en ny grupp antibiotika

Publicerad: 16 oktober 2008, 20:04

Tre ämnen som skulle kunna utvecklas till en ny grupp antibiotika har upptäckts av en forskargrupp vid Rutgers University i USA.


Fynden presenteras i fredagens nummer av tidskriften Cell och väcker hoppet om nya antibiotika som bland annat skulle kunna innebära en betydligt effektivare behandling av tuberkulos.

Forskargruppen har upptäckt att tre ämnen – myxopyronin, corallopyronin och ripostatin – lyckas blockera enzymet RNA-polymeras i bakterier. RNA-polymeras spelar en avgörande roll när ett protein ska bildas, en process som alltså hindras av de tre ämnena.

Även en del andra antibiotika binder till RNA-polymeras, men de tre ämnen som forskarna identifierat binder till andra ställen på enzymet.

I en kommentar till nyhetstjänsten Eurek Alert förklarar Richard Ebright, en av huvudförfattarna, att myxopyronin, corallopyronin och ripostatin och sättet de binder till RNA-polymeras öppnar möjligheten för utveckling av nya bredspektrumantibiotika. Han ser bland annat en snabbare och betydligt mer effektiv behandling av tuberkulos som ett möjligt mål för dessa framtida läkemedel.

Cell 2008; 135: 295-307

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev