Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Infektion

Studie: Vanligt att covid-19 ger långtidssymtom

Publicerad: 8 April 2021, 11:29

Fler än 300 medarbetare i studien hade utvecklat antikroppar mot viruset sars-cov-2 som orsakar covid-19.

Foto: Thinkstock

I en studie vid Danderyds sjukhus uppger var tionde medarbetare att de har kvar minst ett symtom åtta månader efter att de infekterats med mild covid-19.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Danderyds sjukhus

Resultaten kommer från en pågående studie vid sjukhuset i Stockholm, och som Dagens Medicin tidigare rapporterat om. I våras samlades prov in från fler än 2 000 vårdanställda, där cirka 19 procent uppvisade antikroppar mot viruset sars-cov-2 som orsakar covid-19.

Med hjälp av enkäter har de svenska forskarna undersökt självrapporterad förekomst av långtidssymtom bland medarbetarna som minst åtta månader tidigare haft mild covid-19 och utvecklat antikroppar mot sars-cov-2. Dessa personer jämfördes med en kontrollgrupp av vårdanställda som inte insjuknat. Fynden publiceras som ett så kallat research letter i tidskriften Jama.  

Bland medarbetarna som haft covid-19 rapporterade 26 procent minst ett måttligt till svårt symtom som varade i mer än två månader, jämfört med 9 procent i kontrollgruppen. Det handlade bland annat om bortfall av lukt och smak, trötthet samt andningsbesvär.  

11 procent av dem som drabbats av covid-19 rapporterade att arbetet, det sociala livet eller familjelivet hade påverkats måttligt eller mycket samt att de hade haft minst ett måttligt till svårt symtom i mer än åtta månader. Detta jämfört med 2 procent i kontrollgruppen som alltså inte haft covid-19 men ändå rapporterat måttliga till svåra långtidssymtom.

− Vi har undersökt förekomsten av långtidsbesvär efter mild covid-19 i en relativt ung och frisk grupp yrkesarbetande individer och ser att det framför allt är lukt- och smakbortfall som de rapporterar som långtidsbesvär. Trötthet och andningsbesvär är också vanligare i gruppen, men förekommer inte i lika hög utsträckning. Däremot ser vi inte någon ökad förekomst av kognitiva symptom som hjärntrötthet, minnes- och koncentrationsproblem eller kroppsliga besvär som muskel- och ledvärk, hjärtklappning eller långvarig feber, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet, i ett pressmeddelande. 

Fynden bygger på självrapporteringar och det är en svaghet med studien, skriver forskarna. Resultaten kan också ha påverkats av att deltagarna själva visste vilka som varit sjuka, vilket forskargruppen lyfter som en annan svaghet. 

Gruppen som haft covid-19 bestod av 323 medarbetare, varav 83 procent var kvinnor och medianåldern 43 år. I kontrollgruppen ingick 1 072 vårdanställda där 86 procent var kvinnor och medianåldern låg på 47 år. Deltagarna rekryterades till studien mellan april och maj i fjol.

Nästa uppföljning av studien kommer att ske i maj.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19Danderyds sjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev