måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Studier: Djurmarknad startade coronapandemin

Publicerad: 27 juli 2022, 13:58

Arbetare i skyddsutrustning utanför Huananmarknaden i Wuhan den 27 januari 2020. Foto: AP/TT

Började covid-19-pandemin med en olycka i ett laboratorium eller med att viruset spreds naturligt från djur till människa? Två nya studier ger stöd åt den senare teorin.

Ämnen i artikeln:

Medicinska nyheterCovid-19

T

TT


Två studier som publicerats i tidskriften Science kommer med olika metoder fram till att det var djurmarknaden Huanan i kinesiska Wuhan som med största sannolikhet var ursprung till covid-19-pandemin.

Forskargruppen bakom den första studien kartlade var de flesta av de första 174 covid-19 fallen som identifierats av Världshälsoorganisationen WHO befann sig.

Läs också: Risk för covidtopp redan i augusti 

155 av dem fanns i Wuhan och antingen rörde sig vid Huananmarknaden eller bodde i närheten av den.

Däggdjur som nu är kända för att ha infekterats av viruset, som räv, svingrävling och mårdhund, såldes levande på marknaden, enligt studien.

”Alla åtta covid-19-fall som upptäcktes före den 20 december kom från marknadens västra del, där däggdjur också såldes”, skriver forskarna i studien. Viruset spred sig sedan från marknaden till resten av staden, enligt forskarna.

Den andra studien, som undersöker virusets tidiga utveckling, drar slutsatsen att den första överföringen av viruset från djur till människa inträffade omkring den 18 november 2019 bland människor med direkt koppling till Huananmarknaden.

– All evidens säger oss samma sak: det pekar mot denna marknad mitt i Wuhan, säger Kristian Andersen, professor vid det amerikanska forskningsinstitutet Scripps Research och medförfattare till en av studierna.

– Jag var ganska övertygad om laboratorieläckan själv, innan vi tittade närmare på detta.

Att få fram ett svar på frågan om sjukdomen spred sig naturligt från djur till människa eller om den var resultatet av en laboratorieolycka ses som mycket viktigt för att undvika nästa pandemi och rädda miljontals liv.

Många forskare tror att viruset hoppade från fladdermöss till människor, antingen direkt eller via en annan djurart. Men i juni rekommenderade WHO en noggrannare undersökning om huruvida en läcka från ett laboratorium kan ha utlöst pandemin.

Kritiker har anklagat WHO för att alltför snabbt ha avfärdat teorin om en laboratorieläcka.

Läs abstract till originalstudierna: 

Michael Worobey med flera. The Huanan Seafood Wholesale Market in Wuhan was the early epicenter of the COVID-19 pandemic. Science, publicerad den 26 juli 2022. DOI: 10.1126/science.abp8715  

Jonathan Pekar med flera. The molecular epidemiology of multiple zoonotic origins of SARS-CoV-2. Science, publicerad den 26 juli 2022. DOI: 10.1126/science.abp8337 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev