Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

”Superintressant” vaccin väntas få godkänt i dag

Publicerad: 11 mars 2021, 07:01

Det nederländska vaccinet har granskats av EU sedan december.

Foto: Mark Lennihan/TT/AP

Janssens vaccin mot covid-19 väntas få grönt ljus i EU i dag, och det räcker med en dos för att bli färdigvaccinerad.


Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

– Det tycker jag är superintressant, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Det nederländska vaccinet har granskats av EU sedan december och resultaten har varit lovande – en skyddseffekt på upp till 85 procent när det gäller att förhindra svår sjukdom.

Beslut väntas i dag

På agendan för dagens extrainsatta möte hos EU:s läkemedelsmyndighet EMA finns bara en fråga: går det att slutföra granskningen av covid-19-vaccinet Janssen? Med beslutet hoppas Janssen bli det fjärde covid19-vaccinet att godkännas i EU.

Blir det ett ja väntar nya miljoner av vaccindoser på att rullas ut till EU-länderna. EU-kommissionen har redan förhandsbeställt 200 miljoner doser och skaffat sig en option på ytterligare 200 miljoner.

Hur mycket som kan levereras när är dock oklart. Uppgifter till nyhetsbyrån Reuters i tisdags gjorde gällande att produktionsproblem gör det osäkert om det går att leverera de 55 miljoner doser till EU som bolaget utlovat under det första halvåret.

I ett uttalande från amerikanska Johnson & Johnson, som äger det nederländska Janssen, som utvecklat vaccinet, talas enbart om totalsiffran.

”I enlighet med vår uppgörelse räknar vi med att börja leverera på vårt åtagande om 200 miljoner doser till EU under det andra kvartalet 2021”, sade Johnson & Johnson i tisdags, enligt Reuters.

När dagens EMA-beslut är att vänta är också oklart.

”Vi kan i nuläget inte bekräfta den exakta tiden för mötet. Om CHMP (den ansvariga EMA-kommittén) når en slutsats kommer EMA att publicera ett pressmeddelande så fort som möjligt”, meddelar läkemedelsmyndighetens presstjänst via e-post.

För alla åldrar

– Det ska fungera på alla åldersgrupper så jag tror att det godkänns för alla som är 18 år och äldre, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

Vaccinet har också visat sig ha effekt mot både den sydafrikanska och brasilianska virusvarianten, enligt vaccinforskaren.

Studier pekar på att vaccinet fungerar, men med lägre effektivitet, precis som de andra vaccinen.

En dos

Bland de redan tre godkända vaccinen påminner Janssens kandidat mest om covidvaccinet från Astra Zeneca, medan vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är uppbyggda på en annan teknik.

Vaccinets vanligaste biverkningar är ofarliga symtom som smärta vid injektionsstället, feber och huvudvärk.

– Snarlikt de andra tre vaccinen, säger vaccinforskaren.

Utmärkande för Janssenvaccinet är att det räcker med en dos för att bli färdigvaccinerad.

– Man hade säkert kunnat få fram liknande resultat med de andra vaccinen om tillverkarna hade fokuserat på det. Men att få ett riktigt bra skydd har varit prioriterat. Janssens strategi har varit ett vaccin som ges med en dos även om det tar längre tid att utveckla, och det har det också gjort jämfört med de andra, säger Ali Mirazimi.

Sena leveranser

”En-dos-tekniken” spelar stor roll logistiskt, särskilt för länder med sämre fungerande infrastruktur.

– I västvärlden har vi bra system, koll på att människor kan ta sig till vaccinationscentraler två gånger och att föra register. Men i fattigare länder är inte det lika lätt.

Trots ett förväntad godkännande gör Janssens begränsade produktionskapacitet att Sverige får vänta på sina doser. Först i april väntas nästan 230 000 vaccindoser, enligt Folkhälsomyndighetens prognos.

– De har flaggat för att vi inte får någon leverans förrän mitten av april, och de har också flaggat för att vi får mindre i april, mer i maj och sedan väldigt mycket i juni. Vi har tagit höjd för det, sade den nationelle vaccinsamordnaren Richard Bergström på en pressträff på onsdagen.

Erik Nilsson/TT

Wiktor Nummelin/TT

Virginia Mayo/AP/TT

Janssens vaccin

Vaccinet kommer från nederländska Janssen som är dotterbolag till den amerikanska läkemedelskoncernen Johnson & Johnson.

Det så kallade Janssenvaccinet tillverkas genom en specifik typ av ett adenovirus. Vaccinet använder viruset för att leverera en bit dna som i sin tur används för att tillverka spikeprotein.

Sars-cov-2 använder sig av spikeproteinet för att binda till cellerna. Med vaccinet kan kroppen tillfälligt själv bilda proteinet, som inte orsakar sjukdom, men får immunförsvaret att lära sig hur man försvarar sig mot den, vilket därmed ger ett skydd mot sars-cov-2.

Själva adenoviruset som används är modifierat för att inte reproducera sig i kroppen och orsaka sjukdom.

Källor: FDA.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev