söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Superspridare kan ha förvärrat ebolaepidemin

Publicerad: 14 februari 2017, 06:50

Foto: Thinkstock

Det verkar som att ett litet antal personer stod för en oproportionerligt stor andel av smittspridningen under den svåra ebolaepidemin i Västafrika 2014—2016.

Ämnen i artikeln:

Ebola

Hade dessa superspridare spårats i tid hade över hälften av dödsfallen kunnat undvikas, enligt en studie som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Enligt studien svarade ungefär 3 procent av de smittade för 61 procent av smittspridningen. Forskarna konstaterar också att superspridarna i allmänhet var mycket unga människor, under 15 år, eller äldre personer, över 45 år.

Totalt dog över 11 000 personer i epidemin, varav den absoluta merparten i länderna Guinea, Sierra Leone och Liberia. De första försöken att begränsa spridningen misslyckades och ganska snart tappade myndigheterna kontroll över situationen.

Forskarna har gått igenom data över människor som avled av sjukdomen i Sierra Leones huvudstad Freetown och dess omgivningar mellan oktober 2014 och mars 2015, och sedan begravdes i närheten. De slår fast att de flesta som smittats inte spred viruset vidare till mer än högst en person. I stället fördes viruset vidare genom superspridarna. De flesta av dessa var människor som aldrig lyckades ta sig till de vårdcentraler som uppfördes av Röda Korset och andra organisationer. I stället dog de hemma i byn.

– Smittspridning upphörde nästan helt så snart de smittade nådde fram till sjukhus och vårdcentraler. Det var personer som vi inte såg som drev på epidemin, framför allt sådana som dog i hemmet, säger Benjamin Dalziel, populationsbiolog vid Oregon State University i USA och en av forskarna bakom studien.

Han och hans kollegor är inte helt säkra på vilka superspridarna är. Men deras ålderstruktur är talande. Det rör sig om de yngsta och äldsta personerna i samhället — sådana som kan tänkas vara omgivna av många anhöriga, som exempelvis föräldrar och far- och morföräldrar till de yngre personerna, eller vuxna barn i de äldre personernas fall.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev