fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sus bygger vårdenhet för extremsmittor

Publicerad: 27 december 2018, 08:35

Foto: Kennet Ruona

Skånes universitetssjukhus i Malmö får under nästa år Sveriges andra isoleringsenhet för patienter med extremt smittsamma sjukdomar.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneRegion HallandRegion KronobergLandstinget BlekingeEbolaSkånes universitetssjukhus

Enheten kommer att kunna ta emot patienter från hela landet.

För personer i Sverige som drabbats av ett högsmittsamt virus som ebola finns det i dag bara en vårdinrättning att vända sig till, nämligen universitetssjukhuset i Linköping.

Den nya högisoleringsenheten i Malmö byggs på uppdrag av Södra sjukvårdsregionen, där Blekinge, Halland, Kronoberg och Skåne ingår, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

– Det är en bra investering för skattebetalarna, rummen kommer att användas för vanliga patienter men kan snabbt omvandlas till en högisoleringsenhet. Vi kommer att ta emot patienter från Södra sjukvårdsregionen men också personer som kommer utifrån, säger Maria Josephson, verksamhetschef vid Skånes universitetssjukhus, Sus, till SVT.

Södra sjukvårdsregionen betalar också enheten eftersom det inte finns någon nationell finansiering till denna typ av beredskap. Frågan om att öppna fler vårdenheter av det här slaget har diskuterats vid möten mellan bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Socialstyrelsen.

Under ebolaepidemin vårdades en skånsk kvinna på Sus. Hon flyttades därefter till Linköping och högisoleringsenheten där. Hon var inte smittad, visade det sig senare.

Relaterat material

Sverige är väl förbrett för ebola

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev