lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svensk forskare varnar för bakterier på Ukraina-sjukhus

Publicerad: 30 juni 2023, 10:08

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Extremt resistenta bakterier sprids bland krigsskadade patienter på överfulla ukrainska sjukhus. Det har forskare från bland annat Sverige upptäckt.

Ämnen i artikeln:

Lunds universitetAntibiotika

TT


– Det finns alltid en risk att det spiller över på resten av Europa, säger professor Kristian Riesbeck.

Fyndet av de resistenta bakterierna på ukrainska sjukhus överraskade forskarna.

– Jag har aldrig sett något liknande i Europa. Vi förväntade oss att hitta multiresistenta bakterier, men inte att det skulle vara så här illa, säger Kristian Riesbeck, professor i klinisk bakteriologi vid Lunds universitet, som beskriver fynden som "skrämmande".

Tillsammans med kolleger vid Lunds universitet, Eucast-laboratoriet i Växjö och i Ukraina har han undersökt hur pass motståndskraftiga bakterier från patienter på ukrainska sjukhus var mot antibiotika.

Proverna som analyserades kom från 131 vuxna som fick sjukhusvård för krigsskador – allvarliga brännskador, splitterskador och frakturer – och från åtta nyfödda barn med lunginflammation.

Flera av bakterierna var motståndskraftiga mot så kallad bredspektrumantibiotika, som verkar mot många typer av bakterier, men även mot nya sorters antibiotika som ännu inte finns på marknaden.

Allra mest oroande är, enligt Riesbeck, att sex procent av bakterierna, av arten Klebsiella pneumoniae, var resistenta mot alla antibiotika som testades. Sedan tidigare finns enstaka beskrivna fall från Kina men de har inte hittats i samma omfattning som nu.

– Om bakterierna kommer in i blodbanan och orsakar blodförgiftning så kan det betyda en dödsdom, eftersom man inte har några antibiotika kvar att behandla med, säger Kristian Riesbeck.

Nästan tio procent av proverna innehöll bakterier som var resistenta mot antibiotikumet kolistin, som annars brukar fungera som en sista utväg när andra läkemedel inte biter.

Kristian Riesbeck framhåller att patienterna inte var smittade när de lades in på sjukhus, utan har drabbats när de vårdats för sina skador. Problemet är att sjukhusen är överbelastade eftersom många ukrainska sjukhus har bombats sönder.

– De har inte möjlighet att isolera smittade eller stänga avdelningar om de får in farliga bakterier, som därför kan spridas. Vårdpersonalen har även svårt att hålla uppe hygienrutiner även om de är medvetna om riskerna. Jag tycker hemskt synd om dem.

Risken finns att bakterierna tar sig ut i samhället och blir ett hot även mot resten av Europa.

– Har man inte kontroll över smittan på sjukhus kan det spridas vidare via exempelvis anhöriga som hälsar på. Då finns det såklart risk att andra länder får in bakterierna. De resistenta bakterier vi redan har i Sverige har till en stor del kommit in genom att vi rest utomlands.

För att få stopp på spridningen i Ukraina behöver landet hjälp bland annat med diagnostisk, menar Riesbeck.

– Men framför allt behövs intakta sjukhus för att kunna isolera patienter. Och för att uppnå det behövs ett stopp på kriget.

Resultaten har presenterats i tidskriften Lancet Infectious Disease.

Hanna Odelfors/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev