Infektion
Svensk läkare i Afrika: ”Säkerheten en helt annan och arbetet svårare”
Publicerad: 26 augusti 2014, 15:23
Läkare utan gränsers centrum i Kailahun, Sierra Leone. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos
Läkaren Elin Folkesson bekämpar ebola på plats i Västafrika. Hon får uppleva att två av tre patienter dör och vädjar om mer insatser.
Elin Folkesson är till vardags infektionsläkare i Luleå och utsänd för Läkare utan gränsers räkning. När Dagens Medicin talar med henne är hon på plats på ebolabehandlingscentret i Kailahun, Sierra Leone, sedan ungefär en vecka. Hon berättar att arbetsdagarna varar från cirka klockan åtta på morgonen och tio timmar framåt. De börjar med undersökningar av patienter som har kommit under natten och morgonen med symtom på ebolasmitta.
Vården av konstaterade fall äger rum i åtta tält och Elin Folkesson och hennes kollegor bär skyddsutrustning med heltäckande dräkt, handskar och skyddsglasögon.
– Vi går vanliga ronder i tälten, men man får inte vara inne längre än en timme åt gången för att det inte ska bli för varmt, säger hon.
Hon har varit på uppdrag för Läkare utan gränser vid sex tidigare tillfällen, men aldrig arbetat med ett ebolautbrott.
– Säkerheten är en helt annan och det kliniska arbetet blir också svårare när man är klädd i den här utrustningen.
Eftersom sjukvårdspersonalen inte kan ge någon behandling mot själva virusinfektionen, består mycket av insatserna av omvårdnad och understödjande behandling. Det handlar om smärtlindring, vätska och behandling mot malaria och bakteriella infektioner för att kroppen ska få bästa möjliga chans att bekämpa ebolaviruset. Ändå är dödligheten som bekant mycket hög, något som Elin Folkesson har fått uppleva på plats.
– Ungefär en tredjedel av patienterna med konstaterad ebola som vi har vårdat har överlevt, säger hon.
Hon ser små tendenser till förbättring till exempel när det gäller att nå ut med information till befolkningen, men konstaterar ändå att problemen med infrastrukturen fortfarande är stora. Till exempel gör brist på ambulanstransporter att många sjuka kommer sent till behandlingscentret, som ligger i Kailahun i Sierra Leone.
Tvekade du någonsin att ta det här uppdraget med tanke på din egen säkerhet?
– Nej, jag ville åka. Sedan är det ju en smitta som finns i samhället och sjukvården, så man tänker särskilt på hur man beter sig.
Elin Folkessons uppdrag i de eboladrabbade länderna sträcker sig över fyra veckor. Sannolikt kommer hon att förflyttas från Sierra Leone till Guinea, där bristen på sjukvårdspersonal för närvarande är större. Men hjälpen räcker inte till någonstans, konstaterar hon, och vädjar om mer.
– Det behövs mer insatser i alla de drabbade länderna från världssamfundet. Det är inte tillräckligt det som görs.
Sent på tisdagseftermiddagen meddelade Läkare utan gränser att man har inlett en insats mot ebola även i Kongo-Kinshasa efter fyra konstaterade fall där. Något samband mellan utbrottet där och det i Västafrika har dock inte setts.
– Just nu betraktar vi det här utbrottet som ett olyckligt sammanträffande. Vi försöker fastställa var utbrottet kommer ifrån, men i nuläget finns inget som pekar på en direkt koppling till epidemin i Guinea, Liberia och Sierra Leone, säger Jeroen Beijnberger, samordnare för Läkare utan gränser i Kongo-Kinshasa i ett pressmeddelande.
– Just nu betraktar vi det här utbrottet som ett olyckligt sammanträffande. Vi försöker fastställa var utbrottet kommer ifrån, men i nuläget finns inget som pekar på en direkt koppling till epidemin i Guinea, Liberia och Sierra Leone, säger Jeroen Beijnberger.