Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svensk prognos ligger kvar – trots vaccinstopp

Publicerad: 15 april 2021, 11:48

I den nya prognosen spår myndigheten samma sak som tidigare för när alla vuxna svenskar ska ha fått en vaccindos: 15 augusti.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trots stoppet av Janssens vaccin ligger samma prognos kvar: 15 augusti ska alla vuxna svenskar ha fått en dos vaccin.


Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

Dessutom väntas Folkhälsomyndigheten presentera nya rekommendationer för folk som fått vaccin mot covid-19.

Folkhälsomyndigheten ska enligt den stora vaccinöverenskommelsen var fjortonde dag presentera en ny prognos för när alla vuxna svenskar ska ha fått en vaccindos.

I den nya prognosen spår myndigheten samma sak som föregående prognos: 15 augusti.

Till skillnad från det nu övergivna ”midsommarmålet” – att alla vuxna skulle vaccinerats till halvårsskiftet – är prognosen inte en deadline utan endast en tidpunkt för när Folkhälsomyndigheten tror att målet är uppnått.

Leveransstrul

Än så länge har leveransstrul och vaccinstopp stått i vägen för massvaccineringen. På onsdagen beslutade Folkhälsomyndigheten att stoppa vaccinationer med Janssens vaccin innan de ens påbörjats. Orsaken är att EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) utreder ett möjligt samband mellan vaccinet och ovanliga koagulationsrubbningar.

Hur Janssenstoppet – som kan vara tillfälligt – påverkar vaccinationsmålet i stort är för tidigt att säga, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Det är svårt att bedöma i nuläget och beror helt på vad myndigheterna landar i. Regionerna får anpassa sig beroende på vilket beslut som fattas, säger hon.

Nya regler

Hittills har vaccinerade och icke vaccinerade levt under samma coronaregler. Undantaget är fullvaccinerade personer på äldreboende som redan i februari fick en särskild rekommendation om att man inte behöver ”vara lika försiktig som innan”.

Men på torsdagseftermiddagen väntas fler lättnader för folk som vaccinerats.

– Vi kommer att säga det som vi tycker är tydligt i dag utifrån den kunskap vi har om hur man kan förändra sitt liv. Men det är inte så att man kan börja leva som man levt innan utan man befinner sig fortfarande i ett samhälle där det pågår en pandemi, sade statsepidemiolog Anders Tegnell i tisdags.

Erik Nilsson/TT

Vaccinöverenskommelsen

Regeringen och Sveriges kommuner och regioner har slutit en överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

Det gemensamma målet var först att alla i Sverige som är 18 år och äldre samt personer under 18 år tillhörande en riskgrupp ska kunna erbjudas vaccinering under första halvåret 2021.

Men den 1 april ändrades målet eftersom uteblivna vaccinleveranser omöjliggjort målet. I stället presenterades ett nytt mål: Minst 80 procent av alla personer över 65 år ska ha fått minst en vaccindos senast den 16 maj 2021.

I samband med ändringen fick också Folkhälsomyndigheten uppdraget att var fjortonde dag komma med en prognos för när alla vuxna svenskar samt barn i riskgrupp ska ha fått en dos. Den senaste prognosen anger det datumet till 15 augusti.

Källa: Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19, 2021.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Covidvaccin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev