Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svensk smittad med apmalaria

Publicerad: 13 oktober 2008, 17:24

Svensk smittad med apmalaria

En patient på Karolinska universitetssjukhuset i Solna visade sig ha smittats av en ny livshotande malariatyp som sprids från apor till människor.


Mannen hade varit i Borneos djungler. När han återvände hem, insjuknade han i något som liknade malaria, men som inte stämde på någon av de fyra kända varianterna. Det berättar Ulf Bronner, överläkare på infektionskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, för Svenska Dagbladet.

Personalen hade hört talas om upptäckten av en ny malariavariant i Malaysia, och skickade därför prov från patienten dit. Där kunde det bekräftas, och en lyckad behandling sattes in.

- Den befintliga diagnostiken för malaria fungerar inte specifikt för Plasmodium knowlesi, säger Ulf Bronner till Svenska Dagbladet.

Endast ett fåtal fall av Plasmodium knowlesi, som man tidigare trott endast förekommer hos makaker i Sydostasien, har setts hos människor. Nu visar en ny studie i Clinical Infectious Diseases att varianten är vanligare och farligare än vad man tidigare trott. Spridningen i Malaysia är stor, och några dödsfall har konstaterats. Ytterligare fall har konstaterats i Thailand, Burma, Singapore och Filippinerna.

Apmalarian sprids via malariamyggor från makaker till människor, men ingen spridning mellan människor har hittills noterats.

Lisa Röstlund

Läs mer:

Clinical Infectious Deseases 2008; 46: 156-171

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev