söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svenska barnvaccinationer stod pall för pandemin

Publicerad: 25 april 2023, 06:57

edan 2019 har 67 miljoner barn inte blivit fullvaccinerade mot de dödligaste barnsjukdomarna, och av dem fick 48 miljoner inget vaccin alls.

Foto: Kallestad, Gorm

Pandemin har orsakat en kraftig tillbakagång när det gäller vaccineringen av världens barn. I Sverige rubbades inte arbetet, tack vare barnhälsovården och skolan.

Ämnen i artikeln:

Karin Tegmark Wisell FolkhälsomyndighetenWHOVaccinBarnsjukdomar

TT


På många håll i världen stannade den rutinmässiga vaccineringen av barn upp när pandemin slog till. Enligt en rapport från FN:s barnfond Unicef är tillbakagången den största på tre decennier.

Det gäller däremot inte Sverige. 2021 var över 97 procent av alla tvååringar fullvaccinerade mot de elva sjukdomar som ingår i programmet, en siffra som varit lika stabil både före som under coronavirusets värsta faser.

Avgörande är att barnhälsovården och skolan fortsatt haft kontakt med alla barn och familjer genom kallelser och annan information, enligt Folkhälsomyndigheten.

Läs också: Kraftig minskning – fler barn utan viktigt vaccin

"Det är ett imponerande samarbete mellan barnhälsovården, elevhälsan och föräldrarna som har skett mitt under pandemin. Att varje barn får sina vaccinationer är avgörande för deras hälsa under lång tid framåt", säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i en kommentar.

"Pandemin har påmint oss om att vi står på en stabil grund, vilket möjliggörs av en välfungerande barnhälsovård och elevhälsa", säger hon.

På måndagen inleddes den nationella vaccinationsveckan, som även är starten på Världshälsoorganisationens (WHO) kampanj ”The big catch up”.

Sedan 2019 har 67 miljoner barn inte blivit fullvaccinerade mot de dödligaste barnsjukdomarna, och av dem fick 48 miljoner inget vaccin alls. Under kampanjen har WHO bland annat som mål att halvera antalet barn som helt blivit utan vaccin.

Läs också: Mässling på barnsjukhus – barn akutvaccineras

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev