Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svenskt besked om barnvaccin dröjer

Publicerad: 28 maj 2021, 15:37

Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 ska kunna ges till barn. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har nu godkänt vaccinet för unga mellan 12–16 år – men i Sverige avvaktar man med beslut. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 ska kunna ges till barn. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har nu godkänt vaccinet för unga mellan 12–16 år – men i Sverige avvaktar man med beslut.


Ämnen i artikeln:

EMALäkemedelsverketFolkhälsomyndighetenAstra ZenecaJanssenPfizerAnders TegnellCovidvaccinCovid-19

Den europeiska läkemedelsmyndigheten godkänner användning av Pfizers vaccin för åldersgruppen 12-15 år, säger doktor Marco Cavaleri på EMA.

Det är upp till varje medlemsland att avgöra om vaccinet ska användas. Den rekommenderade dosen är samma som för äldre i befolkningen, säger Cavaleri som hänvisar till studier som visar goda resultat för vaccinet på unga.

Läs mer: Befäst bild för Pfizers covidvaccin

Marco Cavaleri får frågan om det finns orsaker att vara särskilt vaksam om vaccinet ges till en yngre åldersgrupp:

– Det vi ser hos unga vuxna (med vaccinet) är samma som hos äldre. Så vi tror inte det är någon större skillnad. Ju mer vi går ner i ålder, desto mer uppmärksamma bör vi vara, säger Marco Cavaleri på EMA.

Marco Cavaleri får frågan om studien har varit tillräckligt omfattande och svarar något undvikande om studiens storlek. Han poängterar att det är viktigt att följa upp resultaten när vaccinet distribueras i åldersgruppen.

Nu har 3 640 423 svenskar fått minst en dos vaccin mot covid-19, vilket motsvarar 44,5 procent av den vuxna befolkningen. Än så länge har dock inga barn vaccinerats mot sjukdomen, förutom ett fåtal över 16 år och som tillhör en riskgrupp.

Svenska Läkemedelsverket säger vid en presskonferens att beslutet är väl underbyggt och att man har en dialog med barnläkarföreningen. Fortfarande står dock beslutet fast att vaccinera i åldersordning vilket betyder att ett beslut om vaccinering av barn och unga väntas först till sommaren.

Slutgiltigt är det Folkhälsomyndigheten fattar beslut om barn ska vaccineras.

Läkemedelsverket får frågan om nytta-risk-bedömningen som har gjorts utgår från att barnen ska skyddas – eller om det är för det övriga samhällets bästa.

Det är för den vaccinerade individens bästa, säger Ulla Wändel Liminga, vetenskaplig ledare för läkemedelsäkerhet vid Läkemedelsverket.

– Det finns en nytta för individen även om man är 12 år att ha ett skydd mot covid-19. Det kan finnas andra situationer som gör att det är av stort värde att få ett skydd, säger hon.

Myndighetens rekommendation styr

När EMA godkänt vaccinet för barn blir det mer eller mindre per automatik även godkänt i Sverige. Därmed inte sagt att svenska barn kommer att vaccineras, eftersom vaccineringarna mot covid-19 bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Exempelvis är Astra Zenecas vaccin godkänt i Sverige för alla vuxna, men används endast för personer som är 65 år eller äldre. Janssens vaccin är också godkänt, men används inte alls.

Folkhälsomyndigheten har ännu inte tagit ställning till vad rekommendationen i Sverige kan komma att bli, om vaccinet godkänns för barn. Att vaccinera barn är känsligt, inte minst om det gäller en sjukdom som de själva inte drabbas särskilt svårt av.

– Om man vaccinerar barn är det ju inte så mycket för deras egen skull, utan för att minska smittspridningen. Det tycker jag gör det till en etiskt mer komplicerad fråga. Även om vaccinet är väldigt säkert, har vi ju lärt oss att inget vaccin är helt hundra, och nyttan för barnen själva är förmodligen ganska marginell, sade statsepidemiologen Anders Tegnell till TT nyligen.

Uppifrån och ner

Därutöver, säger han, är det inte riktigt utrett hur pass drivande barn är i smittspridningen. Det finns tecken på att smittan bland barn minskar förhållandevis snabbt, när de vuxna väl är vaccinerade.

Oavsett kommer eventuella vaccineringar av barn antagligen att dröja, sannolikt till efter sommaren. Just nu har regionerna nämligen fullt upp med att vaccinera de vuxna i olika ålderskategorier, uppifrån och ner.

Johan Nilsson/TT
Grim Berglund/TT
Sophie Tanha/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev