Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sverige är väl förberett för ebola

Publicerad: 25 november 2014, 12:25

Socialstyrelsens enkät med samtliga landsting och regioner visar att ebolaberedskepen i landet är god – men det finns en akilleshäl.


I början av november skickade Socialstyrelsen ut en enkät med totalt 17 frågor om ebolaberedskap till samtliga smittskyddsenheter i landet. Delar av resultatet hittar du här ovan artikeln samt i faktarutan till höger.

– Det är kort och gott en inventering av beredskapen, säger Inger Andersson von Rosen, sakkunnig läkare vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet, till Dagens Medicin.

Och hur är beredskapen?

– Den är bra, kan man väl säga. Det här bara en ögonblicksbild, enkäten är utskickad med korta ledtider. Vi har ju bett dem att titta på vårdplatser och skyddsutrustning. Och det vet alla som har försökt få en uppfattning om vårdplatser att det är en ganska omständlig procedur.

Inger Andersson von Rosen förklarar att det arbetats väldigt hårt med framförallt utbildning. Hon kallar det en generalmanöver och enligt enkätsvaren har långt över 2 000 personer i landet har genomgått utbildningen under de senaste månaderna.

Går det att säga om antalet skyddsdräkter räcker? Jag vet att ni har fått erbjudande av WHO om att köpa 2 000 dräkter till.

– Då vet du mer än jag, men det finns inga förutsättningar för att vi ska få en mängd människor som behöver sjukvård till följd av ebolasmitta. I första hand ska den vården ges på infektionskliniken vid högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping, och där finns ju skyddsdräkter så att det räcker.

Enligt enkäten är det ungefär hälften av landstingen som saknar rutiner för transport och hantering av riskavfall. Är det besvärande?

– Det är lite grand, som man frågar får man svar. Man har ju naturligtvis patienter med blodsmitta och landstingen har därför naturligtvis rutiner för hur man ska ta hand om riskavfall. Men om vi nu pratar om ebola så kan till exempel kroppsvätskor på lakan ge jättestora volymer, det kan bli mycket på kort tid. Där jobbar man nu med ett antal frågor om exempelvis vilken typ av behållare som är säker.

Och 13 av 21 landsting saknar rutiner för transport av avlidna patienter.

– Det där är definitivt en akilleshäl. Inte för att vi förväntar oss ett stort antal personer som kommer att avlida i ebola, om det skulle ske kommer det förmodligen att ske i Linköping och där finns rutiner. Men det här är en del av landstingens epidemiberedskap. Kontakt med begravningsentreprenörer, rutiner vid obduktion och kremering samt psykologiska och religiösa aspekter. Den här är en väldigt, väldigt viktig del att få med i epidemiberedskapen och där tror jag att den här enkäten har lyft den frågan.

Så där behöver landstigen och regionerna jobba vidare?

– Ja, det behöver man göra. Väldigt, väldigt många av landstingen har en hel del kvar att göra där. Men i vilket fall behövs ständigt omtag för att beredskapsplanering ska vara aktuell.​

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev