Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sverige beställer miljontals doser vaccin mot influensan

Publicerad: 22 juni 2009, 07:47

Sverige beställer miljontals doser vaccin mot influensan

Foto: Foto: Photos.com

I dag, måndag, går Sveriges största vaccinbeställning genom tiderna iväg. (Ny version 10.54)


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Sammanlagt kommer Sverige att beställa cirka 18 miljoner doser mot den nya influensan A(H1N1), två doser till varje person. Det är den största svenska vaccinbeställningen någonsin.

– I dag klockan tio på morgonen gick landstingens deadline ut. Då ska de ha kommit in med hur många doser respektive landsting beställer, säger Ann-Marie Dellner, ansvarig upphandlare vid Stockholms läns landsting, som är det landsting som koordinerar beställningen.

Enligt det avtal som Sverige slöt i november 2007 med läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline, måste Sverige beställa det nya vaccinet senast tio dagar efter det att Världshälsoorganisationen, WHO, deklarerat att det rör sig om en pandemi, vilket WHO gjorde fredagen den 12 juni. I dag, tio dagar senare, måste alltså beställningen komma till GSK. I beställningen ska Sverige precisera exakt hur många doser av det nya vaccinet som Sverige vill ha.

– Min deadline går ut 24.00. Jag skulle tro att den går iväg någon gång under eftermiddagen, säger Ann-Marie Dellner.

I Stockholm beslutade politikerna i torsdags att beställa fyra miljoner doser.

– Det var ett av arbetsutskotten som beslutade det, här i Stockholm, och för första gången någonsin skulle jag tro, var alla helt överens. Inte en enda politiker tryckte på den röda knappen, säger Ann-Marie Dellner.

Sedan dess har flera landsting kommit in med beställningar till Ann-Marie Dellner. Strax efter klockan tio hade alla landsting utom fyra kommit in med sina beställningar.

– Jag säger inte vilka det är som inte lämnat in sina beställningar. Men jag är inte orolig. Det brukar inte vara några problem och vi ska kontakta dessa landsting nu, säger Ann-Marie Dellner.

Enligt Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting, finns gott hopp om att vaccinet kommer att vara klart i tid, till hösten då den nya influensan väntas slå till på allvar.

– De signaler vi fått från GSK har hittills varit positiva. Det verkar växa bra i hönsägg och det verkar inte finnas några andra problem heller, så GSK tror att de kan hålla tidsplanen. Tillgången på höns verkar också vara bra, säger Åke Örtqvist.

Enligt honom finns det ingen som vet hur allvarlig den nya influensan kommer att bli. Hittills har den varit relativt mild, men det kan förändras om viruset muterar till en mer aggressiv form, vilket har hänt tidigare.

Åke Örtqvist tycker därför att det bästa är att ta det säkra för det osäkra och beställa vaccin till hela befolkningen.

– Just nu är det det bästa vi kan göra för att inte stå där med skägget i brevlådan. Vaccinet borde fungera, även om viruset muterar. Men helt säkra kan vi naturligtvis inte vara.

Vad händer med vaccineringen mot den vanliga säsongsinfluensan?

– Det är bra fråga. Det vet vi ännu inte. Just nu följer vi utvecklingen i Australien noga, för att se om det är så att den nya influensan ”slår ut” den gamla eller om vi riskerar att ha två olika influensor i höst, säger Åke Örtqvist.

Enligt honom har Sverige ännu inte fått en epidemisk spridning av den nya influensan.

– Igår (söndag) hade vi enligt Socialstyrelsen 43 fall.

Relaterat material

Svininfluensan uppgraderad till fullskalig pandemi av WHO

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev