Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sverige får färre vaccindoser kommande veckor

Publicerad: 15 januari 2021, 14:08

Det är oklart hur lång tid uppgraderingen av produktionsanläggningarna kommer att ta.

Läkemedelsbolaget Pfizer drar ner på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinRegion NorrbottenI korthet

För Sveriges del innebär det ett minskat antal doser de kommande fyra veckorna, bekräftar vaccinsamordnaren Richard Bergström.

Läkemedelsjätten Pfizer drar ned på leveranserna av sitt vaccin mot covid-19 till Europa för att ställa om till en högre produktionstakt.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar för TT att även Sverige kommer att få färre doser de kommande veckorna.

”Pfizer har meddelat att med start nästa vecka och under fyra veckor får vi färre doser per vecka”, skriver han i ett sms. Totalt rör det sig om cirka 15 procent färre doser per vecka, enligt Richard Bergström.

Orsaken är att Pfizer ska öka produktionstakten till två miljarder vaccindoser per år, från tidigare 1,3 miljarder, som tillägger att leveranserna till alla länder i Europa påverkas.

Det är oklart hur lång tid uppgraderingen av produktionsanläggningarna kommer att ta. Hittills har Sverige fått 170 625 doser, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Anders Bergström, vårdkvalitetschef i region Norrbotten, säger till Aftonbladet att uteblivna leveranser kan komma att försvåra vaccineringen avsevärt.

– I så fall måste vi ändra vår strategi nu, och börja lagra de leveranser som kommer för att säkra upp till dos 2. Och om Pfizer inte kan leverera så blir det riktigt besvärligt för de som inte har sparat doser, säger han till tidningen.

Även Norge får färre doser. För Norges del handlar det om en minskning av leveranserna till drygt 36 000 doser, från strax under 44 000 doser, enligt Folkehelseinstituttet.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev