fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sverige långt från att klara förra vaccinmålet

Publicerad: 30 april 2021, 10:09

”Det är i princip inte möjligt. När vaccinöverenskommelsen tecknades i december såg leveransprognoserna helt annorlunda ut, där vi skulle få betydligt mer vaccin än vad vi har fått”, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Valborg var tidigare deadline för ett delmål i den svenska massvaccineringen mot covid-19. Men Sverige är långt ifrån den förra ”sista april”-ambitionen, som övergavs redan för en månad sedan.

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinEmma SpakRegion SörmlandFolkhälsomyndighetenCovid-19

T

TT


I december slöts den stora vaccinöverenskommelsen. Regeringen och regionerna, via intresseorganisationen SKR, kom överens om två tidsfrister och om de klarades skulle regionerna få extra pengar.

Dels skulle 70 procent av alla vuxna ha vaccinerats till halvårsskiftet, dels skulle 80 procent av alla 70-plussare ha färdigvaccinerats med två doser till 30 april. Det senare målet är Sverige långt ifrån.

Läs mer: Regionerna får betalt för vaccinationskostnaderna 

– Det är i princip inte möjligt. När vaccinöverenskommelsen tecknades i december såg leveransprognoserna helt annorlunda ut, där vi skulle få betydligt mer vaccin än vad vi har fått, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Prioriterat äldre

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har drygt 31 procent av alla svenskar över 70 år fått två vaccindoser (nästan 86 procent har fått minst en dos). Men det skiljer sig i vanlig ordning mellan regioner.

Region Sörmland har lyckats färdigvaccinera drygt 40 procent av alla 70-plussare.

– Vi har prioriterat vaccin till de äldsta hela tiden och har därför vaccinerat mindre personal än många andra regioner, säger Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Region Sörmland.

I mitten av mars ändrade Folkhälsomyndigheten rekommendationerna. Nu kunde det gå längre tid mellan första och andra dosen för att så många som möjligt skulle få en första dos. Men Sörmland höll till viss del kvar vid den gamla strategin.

– De som hade fått första dosen hade redan fått en tid i handen när de skulle få dos nummer två. För att inte tappa fart valde vi att inte boka om de patienterna, säger Magnus Johansson.

Nytt mål

För en månad sedan ersattes valborgsmålet med ett annat: att vaccinera 80 procent av alla äldre än 65 år till den 16 maj. Under fredagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att det målet har nåtts i förtid.

En viktig skillnad är att det nya målet handlar om att endast ge en dos. Trots det vill SKR kalla det för en högre ambitionsnivå.

– Det är en höjd ambitionsnivå gällande hur många vi ska nå med täckningsgraden, säger Emma Spak.

Erik Nilsson/TT

Vaccinöverenskommelsen

Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har slutit en överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19.

Det gemensamma målet var först att alla i Sverige som är 18 år och äldre, samt personer under 18 år tillhörande en riskgrupp, ska kunna erbjudas vaccinering under första halvåret 2021.

 

Den 1 april ändrades målet eftersom uteblivna vaccinleveranser omöjliggjort det. I stället presenterades ett nytt mål: Minst 80 procent av alla personer över 65 år ska ha fått minst en vaccindos senast den 16 maj 2021. Den 30 april meddelade Socialminister Lena Hallengren att det målet hade nåtts i förtid.

 

I samband med ändringen av målet fick också Folkhälsomyndigheten uppdraget att var 14:e dag komma med en prognos för när alla vuxna svenskar, samt barn i riskgrupp, ska ha fått en dos. Den senaste prognosen anger datumet 5 september.

 

Källa: Överenskommelse om genomförande av vaccinering mot covid-19

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev