Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sverige ska teckna vaccinavtal med Astra Zeneca

Publicerad: 20 augusti 2020, 14:12

Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström vid dagens pressträff.

Regeringen har i dag beslutat att Sverige ska delta i det avtal som EU-kommissionen avser ingå med svensk-brittiska Astra Zeneca om vaccin mot det nya coronaviruset.

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Regeringen har nu genom ett EU-samarbete ingått ett avtal med det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca om att leverera vaccin. För Sverige handlar det om cirka sex miljoner doser. Köpet gäller under förutsättning att vaccinet godkänns för användning.

– Vi avser att säkra vaccin till hela befolkningen efter behov. Vi är även redo att teckna avtal med fler vaccintillverkare, säger socialminister Lena Hallengren.

Regeringen har också gett i uppdrag till Folkhälsomyndigheten om att ta fram en plan för hur vaccinet ska hanteras.

– De som får det först är troligen personer i riskgrupp och personer i vård och omsorg, säger Lena Hallengren.

Förutom Astra Zeneca förhandlar regeringen via EU-kommissionen även med Sanofi, Johnson & Johnson och Curevac.

– Vi vet inte vilket vaccin som fungerar bäst, det är exempelvis allmänt känt att det är svårt med immunitet hos äldre. Det är viktigt att inte lägga alla ägg i samma korg, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Han förklarar hur processen nu går till.

– Inom två veckor har vi tre avtal till att ta ställning till, efter det kommer ytterligare tre–fyra inom en–två månader. Vi förhandlar med alla eftersom vi vill helgardera oss. EU-kommissionen går in och stöder innan vi vet om vaccinet fungerar. Att kommissionen tar den finansiella risken skyndar på utvecklingen.

Varje gång ett förslag till ett nytt avtal tas fram via EU-kommissionen får regeringen sedan ett antal dagar på sig att ta ställning till om man vill ingå i avtalet.

– Det här är första gången vi har valt att göra det, och det kommer att komma fler tillfällen, säger Lena Hallengren.

TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev