Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sverige stoppar inte Astra Zenecas vaccin

Publicerad: 11 mars 2021, 14:01

”I nuläget bedömer Läkemedelsverket inte att det finns tillräckligt stöd för att avbryta vaccinationen med Astra Zenecas vaccin”, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinI korthet

Läkemedelsverket gör bedömningen att nyttan med vaccinet tydligt överstiger riskerna. Det finns inget som talar för att Astra Zenecas vaccin har orsakat blodproppar, skriver de i pressmeddelandet. 

Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg och Österrike har stoppat vaccineringen med en batch av Astras Zenecas vaccin av säkerhetsskäl, då två rapporter om blodpropp efter vaccination inkommit. I dag har Norge och Danmark stoppat vaccinet. Den aktuella batchen innehåller en miljon doser och har levererats till 17 EU-länder. 

EMA fortsätter utreda om det finns några defekter på batchen, som alltså även Sverige tagit del av. Läkemedelsverket skriver att ”tillgängliga data hittills visar att antalet fall av blodpropp hos vaccinerade personer inte är högre än vad som ses i allmänheten. Den 9 mars hade 22 fall av blodpropp rapporterats bland de 3 miljoner människor som vaccinerats med COVID-19-vaccin AstraZeneca i Europa. Det finns i dag inget fastställt samband mellan vaccination och förekomsten av blodpropp.”

Läkemedelsverket skriver också i sitt pressmeddelande att de har fått in två fall av misstänkta tromboemboliska händelser för personer som fått Astra Zenecas vaccin. De har också fått in ett tiotal sådana rapporter för vaccinet Comirnaty och inga fall för Modernas vaccin.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinI korthet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev