Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Sverige vill ha 70 000 av EU:s remdesivir-doser

Publicerad: 3 augusti 2020, 10:23

Foto: Getty Images

Socialstyrelsen har fått ansvar att delta i det gemensamma inköpet av remdesivir som görs av EU – och har bett om 70 000 doser, som uppskattas räcka till 10 000 patienter.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelCoronakrisenDet nya coronaviruset

Trots tidigare besked om att all remdesivir som fanns tillgänglig till oktober hade köpts av USA slöt EU-kommissionen i förra veckan ett avtal med Gilead om remdesivir som räcker till 30 000 patienter. Det rapporterar nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden.

Sverige har uppgett ett behov av 70 000 doser på sex månaders sikt, det vill säga så många skulle bara behövas om Folkhälsomyndighetens värsta scenario skulle inträffa.

– Förra veckan fick Sverige en officiell förfrågan från EU-kommissionen om huruvida vi fortsatt var intresserade av att köpa in remdesivir. Vi svarade att vi är fortsatt intresserade, och initialt uppgav vi att vi hade ett behov av ungefär 30 000 doser. Nu har vi räknat utifrån Folkhälsomyndighetens "worst case"-scenario och har kommit fram till att det kan eventuellt behövas 70 000 doser. Så då har vi uppdaterat det hos EU, säger Maria State, ansvarig för läkemedelsinköp på Socialstyrelsen, till Läkemedelsmarknaden.

Hon lägger till:

– Vi säger inte att det är det troligaste scenariot, men det är ett möjligt scenario utifrån vad Folkhälsomyndigheten har redovisat förra veckan och därför har vi gått på det.

Det är dock inte klart hur mycket remdesivir Sverige får möjlighet att köpa. Det kommer ske en fördelning av läkemedlet inom EU baserat på behov och solidaritet.

Den donation som Sverige fick av Gilead tidigare i år har inte gått åt än. Exakt hur mycket Sverige fick är sekretessbelagt.

– Det finns doser kvar eftersom antalet patienter sjunkit så pass kraftigt just nu. Men vi vill inte riskera att det ska ta slut – därför är vi med i den EU-gemensamma upphandlingen, säger Maria State.

Relaterat material

Tre scenarier för smittspridningen

EU-kommissionen godkänner remdesivir

Hårdare prioriteringar i Sverige om virusmedicin

Remdesivir globalt tillgängligt i oktober

DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev