Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svininfluensan går inte att stoppa meddelar WHO

Publicerad: 3 juli 2009, 07:21

Svininfluensan går inte att stoppa meddelar WHO

Den nya influensan är ostoppbar, meddelar WHO. Samtidigt publicerar tidskriften Science två studier som ger rakt motstridiga besked om hur farligt viruset egentligen är.


Igår, torsdag, meddelade den brittiske hälsoministern Andy Burnham att i slutet av juni kommer runt 100 000 britter att smittas av den nya influensan – varje dag.

Och i dag, fredag, meddelar Världshälsoorganisationen, WHO, att den nya influensan inte går att stoppa. Smittspridningen är allt för omfattande.

Samtidigt är det ingen riktigt som vet hur smittsamt eller dödligt det nya viruset är.
Tidskriften Science publicerar nu två studier som ger helt olika besked.
I båda fallen har forskarna gjort försök på tama illrar, vars celler i luftvägarna, har stora likheter med människans vad gäller mottaglighet för influensavirus, uppger TT.

Både de amerikanska och nederländska forskarna konstaterar att viruset ger infektion ovanligt långt ner i lungorna – men det beror antagligen på att illrarna fick för stora virusmängder. Den iakttagelsen har man nämligen inte gjort hos människor.

Men därefter går meningarna isär. De amerikanska forskarna konstaterar att viruset inte är särskilt smittsamt, medan de nederländska kommer fram till att det nya viruset är både mer spridningsbenäget och aggressivt än en vanlig säsongsinfluensa.

Okunskapen om det nya viruset är – med andra ord – fortfarande stor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev