Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svininfluensan ökade risken för missfall

Publicerad: 17 januari 2013, 08:18

Vaccination med Pandemrix ökade inte risken för fosterdöd, visar en ny genomgång. Det gjorde däremot själva svininfluensan.


Gravida kvinnor löpte ökad risk att drabbas av allvarlig sjukdom under pandemin 2009, då den så kallade svininfluensan härjade som värst. Rekommendationen att vaccinera sig riktades därför särskilt till dem, liksom till andra riskgrupper.

I vanlig ordning var vaccinerna som användes under pandemin inte testade på gravida. Strax efter pandemin spreds också rykten om att vaccinet kunde orsaka missfall och dödfödda barn, även om läkemedelsmyndigheterna aldrig kunde hitta något sådant orsakssamband utifrån de fallrapporter som kom in.

Nu har en norsk forskargrupp granskat data från norska register i syfte att gå till botten med frågan. Slutsatsen, som presenteras i New England Journal of Medicine, är att vaccinationerna inte ökade risken för fosterdöd. Däremot sågs en liten sådan förhöjd risk för de kvinnor som insjuknade i själva influensan.

Totalt föddes 117 347 barn i Norge under 2009 och 2010 vars mödrar hade varit gravida då influensaspridningen var som mest intensiv de sista månaderna 2009. Missfallsfrekvensen var 4,9 döda barn per 1 000 födslar.

Risken att drabbas var nästan fördubblas bland de kvinnor som insjuknade i svininfluensa jämfört med kvinnor som inte drabbades – eller som åtminstone inte blev så sjuka att de uppsökte läkare. För vaccinerade sågs däremot ingen förhöjd risk, samtidigt som vaccinet minskade risken att bli sjuk.

Forskarnas genomgång baseras på bland annat data från det norska nationella befolkningsregistret, vaccinationsregistret, patientregistret, medicinska födelseregistret och inrapporterade fall av konstaterad svininfluensa. Kvinnor som födde tvillingar uteslöts, liksom de fåtalet kvinnor som vaccinerades med Celvapan, ett vaccin utan effektförstärkande adjuvans.

I Norge användes, liksom i Sverige, vaccinet Pandemrix. Totalt vaccinerades 54 procent av de norska kvinnorna som befann sig i graviditetens andra eller tredje trimester.

Läs abstract:

Siri Håberg med flera. Risk of fetal death after pandemic influenza virus infection or vaccination. New England Journal of Medicine, publicerad online den 16 januari 2013. DOI: 10.1056/NEJMoa1207210

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev