fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Infektion

Svininfluensan spreds till människor redan i vintras

Publicerad: 11 juni 2009, 14:08

Ny forskning som i dag publiceras i tidskriften Nature visar att svininfluensa spreds till människor flera månader innan pandemiutbrottet i april.


Forskare från Hongkong, Storbritannien och USA har gjort en så kallad fylogenetisk analys av över 800 influensa typ A-virus som isolerats från människor, grisar och fåglar. I analysen ingår också genuppsättningar från svininfluensaviruset A(H1N1) som isolerats från människor under den pågående pandemin.

Forskarnas finner att det nu aktuella viruset härstammar från ett flertal typer av virus som spridits mellan grisar och att den första smittspridningen till människor skedde flera månader innan utbrottet blev känt i april. Den brokiga genetiska bakgrunden utesluter enligt forskarna att viruset framställts på konstgjord väg.

De konstaterar också att det inte går att utröna det direkta ursprunget till viruset, trots att forskarna in sin analys inkluderat ett antal nära relaterade svininfluensavirus.

Deras slutsats är att brist på systematisk övervakning av influensa hos grisar gjorde att en virusstam med potential för att kunna orsaka en pandemi kunde utvecklas oupptäckt under flera år.

Den aktuella studien publiceras online i dag, torsdag, i tidskriften Nature.

Läs studien i Nature

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev